SON DAKİKA
Tarih : 2020.03.04 15:17:20

Pilotlardan Sır Gibi Saklanan 22 İtiraf

Pilotlardan Havacılık Mesleği ve Uçuşlara Dair Sır Gibi Saklanan Konular Hakkında 22 İtiraf!

İŞTE PİLOTLARDAN SIR GİBİ SAKLANAN İTİRAFLAR:

1. Pilot olmaya karar vermek ile bir pilot olup uçak uçurmak arasında günler, aylar ve yıllar geçebilir.

2. Uçuş simülatörü denilen şeye aslında 'Kokpit Prosedürleri Eğitim Cihazı' denir.

3. Bazı uçuş ekipleri aylarca aynı kalırken, bazıları da günden güne değişebilir. Tamamen havayolu firmasının kurallarına bağlıdır.

4. Kabinde kabin memurları 'slides armed and cross check' diyerek birbirlerinin kapılarını kontrol ederken, kokpitte de pilotlar birbirlerinin görevlerini kontrol ederler.

5. Birçok havayolu şirketi oksijen maskelerinin tam oturması için pilotlarına sakal bırakma izni vermez.

6. Uçakta kaptan pilot ve yardımcı pilot, zehirlenme riskine karşı daima farklı yemek yerler.

7. Uçuş prosedürlerinin temel prensibi 'çokluk, yedeklik'tir. Her iki pilot da görev dağılımını uçuştan önce konuşur ve uçuş o şekilde başlar.

8. Tüm pilotlar öz savunma derslerine tabi tutulur. (Acil Müdahale, sağlık ve psikolojik uyum testleri..)

9. Birçok pilot çalıştığı havayolu şirketinden uçuş için kullandıkları yakıtın miktarı konusunda baskı gördüğünü itiraf etmiştir.

10. Pilotlar havalimanına ayrı bir kapıdan girer, uçuştan 2 saat öncesinde ofis kısmında uçuş hazırlıkları başlar. Ayrıca bu süre içinde tıbbi kontroller de yapılabilir. Eğer uçuş memurlarından biri kendini iyi hissetmezse, yedek memurlar çağırılabilir.

11. Uçakta arabalardaki gibi bir kontak anahtarı bulunmaz, uçak bir düğme ile çalışır. Kokpit ana kontrol panelindeki birçok düğmede ise yön okları ve belirtici işaretler pilotların işini kolaylaştırır.

12. Her iki pilot asla aynı anda uyumak için uçağı otomatik pilota almaz.

13. Eğer bir pilot yolculara kemerlerini bağlamaları için anons yapıyorsa, sıradan bir durum diyebiliriz. Fakat pilot kabin memurlarına bu talimatı veriyorsa, ciddi bir türbülansa gireceksiniz demektir.

14. Yakıt eksikliği ve teknik sebeplerden yaşanan acil inişlerde pilotlar yolcuları panik haline sokmamak için bunu anons etmeyebilirler.

15. Pilotlar eğitim sırasında birçok stres içeren zorlu durumun eğitimini almıştır ancak her farklı acil durumda karar verme insiyatifi tamamen pilotta olacaktır.

16. Açılan pencereler sadece kokpitte bulunur ve çok sıcak günlerde yalnızca havalimanında yerdeyken açılmasına izin verilir.

17. Uçuş boyunca telefonlarınızı uçuş moduna almanızın sebebi, sinyalin teknik cihazları bozacak olması değil acil bir durumda herkesin telefonuna bakmaya çalışacak olmasıdır.

18. Pilotlar tuvalete gittiğinde, herhangi acil bir duruma karşı kokpite bir kabin memuru girmelidir.

19. Kokpitte ön cam kırılması oldukça yaygın bir meseledir.

20. Uçuş personelinin sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlara dikkat etmesi gerekir. Özellikle ticari havayollarına mensup pilotlar uçuş esnasında fotoğraf paylaşamaz.

21. Personelin birbiri ile romantik ilişkiler yaşaması genellikle yasak değildir. İş yerinde aşık olup evlenen birçok pilot ve kabin memuru görebilirsiniz.

22. Birçok pilot mesleğin yavaş yavaş öldüğünü ve yerine teknolojinin geçtiğini öne sürüyor.

Yazarlar