SON DAKİKA
Tarih : 2020.11.17 15:25:48

Rolls-Royce %100 Sürdürülebilir Havacılık Yakıtını Test Ediyor

Rolls-Royce, süregelen net sıfır karbon stratejisi kapsamında, yeni nesil motor teknolojisine yönelik yapılan yer testlerinde ilk kez %100 sürdürülebilir havacılık yakıtını kullanacak. Bu testlerin amacı ise, katışıksız SAF'in gaz türbini motorlarının çevre performansının iyileştirilmesine yönelik önemli bir katkı sağladığını doğrulamak.

Testlerde kullanılan SAF, düşük karbonlu yakıt konusunda uzman Paramount, California'daki World Energy tarafından üretiliyor. SAF ayrıca Shell Havacılık şirketi tarafından tedarik ediliyor. SkyNRG tarafından ikmal edilen bu katışıksız yakıt, net CO2 yaşam döngüsü salınımlarını geleneksel jet yakıtına kıyasla %75'ten daha fazla azaltma potansiyeline sahip. Bu katışıksız yakıt sayesinde, önümüzdeki yıllarda CO2 yaşam döngüsü salınımı daha da azaltılabilir.

Bu testler, mevcut motorlarımızın tamamen "ikame (drop-in)" seçeneği kapsamında % 100 SAF ile çalışabileceğini göstermeyi ve ilgili yakıtların sertifikasyonu konusunda bir altyapı hazırlamayı amaçlıyor. Hâlihazırda SAF, geleneksel jet yakıtıyla % 50'ye varan karışımlar için sertifikalandırılarak mevcut tüm Rolls-Royce motorlarında kullanılabilecek şekilde konumlandırıldı. Önümüzdeki haftalarda Derby, Birleşik Krallık'ta başlayacak yer testlerinde, ALECSys (Advanced Low Emissions Combustion System - Gelismis Düşük Emisyonlu Yanma Sistemi) zayıf yanma teknolojisini de içeren bir Trent motoru yer alacak.

ALECSys, birinci nesil Trent motorlarına göre %25 yakıt tasarrufu sağlayan UltraFan® yeni nesil motor gösterim programının bir parçası. Rolls-Royce Teknoloji Sorumlusu Paul Stein konuyla ilgili şunları söyledi: “Havacılık, dünyayı birbirine bağlı tutan çok büyük bir güç. Bu gücü ancak sürdürülebilir bir şekilde devam ettirebiliriz. Testlerimizin amacı ise gerçek anlamda salınım azaltımı sağlayabileceğimizi göstermek. Havacılığın 2050'ye kadar yılda 500 milyon tona kadar arttırması gereken SAF üretimi sayesinde gezegenimize oldukça büyük bir katkı sağlayabiliriz.”

World Energy İcra Kurulu Başkanı ve Kurucusu Gene Gebolys ise şunları söyledi: “World Energy, dünyanın en ileri düşük karbonlu yakıtlarını sağlıyor. Bu sayede sektör öncüleri endüstriye birtakım yenilikler getiriyor. Rolls-Royce, motorlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmanın yollarını bulmak için teknoloji uzmanlığını ortaya koyuyor ve biz de onları desteklemekten gurur duyuyoruz.”

Yazarlar