SON DAKİKA
Tarih : 2021.03.13 01:33:53

Rolls-Royce, Akıllı Motor Kontrolleri İçin Yapay Zekadan Yararlanıyor

Rolls-Royce Aero-Motor kontrollerini daha verimli hale getirmeye devam ediyor. Akıllı Boroskop'un Yapay Zeka, Uygulamalar ve Otomasyon üçlü çözümü sayesinde artık uçak motoru muayaneleri, havacılık endüstrisinde hiç görülmemiş bir otomasyon seviyesine ulaşıyor. Zaman ve para günümüzde her sektör için vazgeçilmez bir önem taşıyan iki unsur konumunda.

Bu iki unsurun öneminin farkında olan Rolls-Royce İnovasyon Merkezi, bir uçak motorunun kontrolü için gereken süreyi %75 oranında azaltabilen ve beş yıllık kontrol maliyetlerinde 100 milyon sterline kadar tasarruf sağlayabilen Akıllı Boroskop'u geliştirdi. Akıllı Boroskop sadece maliyet odaklı bir çözüm sunmak yerine, aynı zamanda havacılık kontrol prosedürlerinin geleceğine potansiyel dönüşüm sağlayayan bir teknolojiye de imza attı. Konuyla ilgili olarak Rolls-Royce Bilgisayarla Görüntüleme Uzmanı Adriano Pulisciano şunları “Yeni Akıllı Boroskop’umuz, en son teknolojiyi ve yapay zekâyı daha önce havacılık endüstrisinde hiç kullanılmamış bir şekilde bir araya getiriyor” dedi. Günümüzde ortalama bir uçak, kullanım ömrü boyunca 60 milyon mile yani dünyanın çevresinde 2.400 tur atmaya eşdeğer 20.000 kadar uçuş gerçekleştiriyor.

Bu nedenle çok çalışan uçak motorlarının düzgün durumda olduğundan emin olmak için düzenli kontroller gerçekleştirilirken, yaklaşık 20.000 parça bulunan motorların içine girilip, bu parçaların incelenmesine olanak sağlayan boroskoplar kullanılıyor. Pulisciano “Rutin bir boroskop kontrolu, uçağı 12 saat hizmet dışı bırakabilir. Geçen bu sürede uçak havada olamayacağı için müşterilerine 12 saat süren ciddi bir maddi kayıp yaşatabilir. Havacılık endüstrisinin ilk yapay zekâ motor kontrolü olan Akıllı Boroskop ise belirli kontrollerde ölçüm yapma ve karar verme kısmı için harcanan süreyi önemli ölçüde azaltma kapasitesine sahip. Bu sayede müşterilerimize de büyük oranlarda zaman kazandırıyor’’ diyerek sözlerini sürdürdü. Akıllı Boroskop, Rhinestahl CTS FutureDrive Electronic Turning Tool ile çalıştırılırken motordan veri almak için yapay zeka uygulamaları ile etkinleştirilmiş son teknoloji Waygate Technologies RVI kontrol ünitesini kullanıyor.

Rolls-Royce’un, Roke Manor Research ile geliştirdiği ve Waygate Technologies ile boroskop kontrol ünitesine entegre ettiği yapay zeka uygulamaları, tüm verileri ileri analiz için doğrudan Rolls-Royce Bulut ağına göndermeden önce yetkililerin motorla ilgili sorunları belirlemelerine yardımcı oluyor. Buluta bağlanabilirlik sayesinde, veriler alındıktan sonra bazı kontroller çevrimdışı olacak şekilde tamamlanabiliyor. Bu sayede kullanıcılara daha önce havacılık endüstrisinde hiç görülmemiş bir otomasyon seviyesi sağlanıyor. Pulisciano konuyla ilgili olarak ayrıca şunları belirtti: “Bu teknoloji yalnızca kontrol sürelerini hızlandırmakla kalmıyor, aynı zamanda tüm filomuzun verimliliğini en üst seviyeye çıkarıyor. Gelecekteki tasarımlarımızı iyileştirmek için yararlanabileceğimiz yüksek kaliteli standardize verilerin tüm motorlarımızdan alınmasına ve analizi yoluyla işimizde pek çok yönde dönüşüm sağlamamıza olanak sağlıyor.”

Yazarlar