SON DAKİKA
Tarih : 2020.08.12 12:05:19

Rolls-Royce, Motor’daki Çatlakları Tespit Etti

Rolls-Royce, Airbus A350’lerin motoru seçilen XWB-84 motorlarından bazılarında Orta Basınç Kompresörlerinin (IPC) bıçaklarında aşınma belirtileri tespit etti. Şirket, incelenen motorların nbazılarında bir veya iki IPC kanadının aşındığını belirterek hasarla ilgili herhangi bir özel bilgi açıklamıyor.

Rolls Royce’a göre şu anda dört ila beş yıldır hizmette olan 100’den fazla Trent XWB-84 var. Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı’nın (EASA) sorunla ilgili bir Uçuşa Elverişlilik Direktifi (AD) yayınlaması bekleniyor. Rolls Royce tarafından yapılan açıklamada, “Motorlardan hiçbirinin anormal uçuş sırasında anormallik tespit edilmediğini ve bir önlem olarak benzer hizmet ömrüne sahip diğer tüm Trent XWB-84 motorlarının da incelendiği” vurgulandı.

Açıklamada, Airbus A350 kullanıcıları için minimum sorun ve bakım masraflarının güvence altına alındığı kaydedilerek, “Bu aşınmanın giderilmesi için yedek parçaların ve yedek motorların mevcut olduğu ve bu sorunun kullanıcılar için ek bir maliyet oluşturmadığına” dikkat edildi. İlk A350’nin XWB motorunun sunumu, Qatar Airways ile operasyonel uçuşunun başlatılmasıyla Ocak 2015’te yapılmıştı.

Yazarlar