SON DAKİKA
Tarih : 2020.11.11 14:19:38

Rolls-Royce ATI Programı İle Havacılık ve Uzay Teknolojilerini Hızlandırıyor

Rolls-Royce’un öncülük ettiği, ATI Programı destekli yeni bir projeyle, geleceğin havacılık ve uzay hizmet teknolojileri hayata geçirilecek. Küçük bakım ve denetim araçları ile yeni onarım teknolojileri, Rolls-Royce’un Trent XWB gibi mevcut motorlarında kullanılacak. Bu sayede mühendisler, elektrik teknolojisi de dâhil olmak üzere gelecekteki düşük karbonlu motorlar için havacılık ve uzay malzemeleri ve bileşenlerinin nasıl onarılacağını araştıracak.

Mühendisler ayrıca, jet motorunun ağırlığını azaltan ve Rolls-Royce’un yeni nesil motor tasarımı UltraFan®'da kullanılacak kompozit fan teknolojisi için denetim ve onarım çözümleri üzerinde de çalışacak. Bazı teknolojiler çoklu kullanıma sahip olacak ve birçok farklı sektöre fayda sağlayacak.

Örneğin; küçük kimyasal analiz araçları insan erişiminin kısıtlı olduğu nükleer enerji üretiminde kullanılabilecek. İleri teknoloji kameralar ve algoritmalar, güvenlikten açık deniz rüzgâr türbinlerine kadar çeşitli sektörlerdeki bileşenlerde meydana gelen hasarın belirlenmesine yardımcı olacak. Rolls-Royce Onarım ve Hizmetler’den Sorumlu Teknoloji Başkanı Dr. Ian Mitchell konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi: “En son motorlarımız hiç olmadığı kadar sessiz ve temiz. Bu motorlar ayrıca CO2 salınımını da önemli ölçüde azaltıyor.

Program bir yandan, geleceğin gaz türbini ve hibrit elektrik motorlarına verilecek hizmetin temelini oluştururken, diğer yandan motorlarımıza sunduğumuz hizmeti geliştirerek, atıkları azaltacak, emisyonları önleyecek ve kesintileri en aza indirecek teknolojiler oluşturarak bunu bir adım öteye taşıyacak.”

ATI Gelişmiş Sistemler ve Tahrik Teknolojisi Başkanı Mark Scully konuyla ilgili şunları söyledi: “Yaşam döngüsü boyunca verilen hizmetler, tahrik sistemlerinin verimli bir şekilde ve çevre üzerinde minimum etkiyle çalışmasını sağlamak için önemlidir. ATI, bu projeyi ATI Programı portföyüne dâhil etmekten, tedarik zinciri ve akademiden gelen ve bu önemli gelişmeyi destekleyen değerli uzmanlıkları görmekten memnuniyet duyuyor.”

ATI Programı için finansman sağlayan Innovate UK’in İcra Kurulu Başkanı Ian Campbell ise “Bu proje, havacılık ve uzay inovasyonu mükemmeliyetinin Birleşik Krallık tedarik zincirinde ve akademik alanda birleştirilmesini temsil ederken aynı zamanda, kullanımdaki motor performansında Birleşik Krallık'ı ön sıralara yerleştiren teknolojileri sağlayan araştırma ve geliştirmenin geldiği son noktayı gösteriyor” dedi.

Yazarlar