SON DAKİKA
Tarih : 2020.03.10 14:57:54

Rusya’da Operatörlerle Uçak Şirketlerinin İptal-İade Savaşı

Rus Tur Operatörleri Birliği, Ulaştırma Bakanlığı'na başvurarak hava yolu şirketlerinin tur operatörlerine iade yükümlülüğünü yerine getirmesini istedi. Rusya'daki tur operatörleri, iptal edilmek zorunda kalan turlar nedeniyle hava yolu şirketlerinin iade yapmadığını belirterek Ulaştırma Bakanlığı'na başvurdu.

Tur operatörleri yüzde 100 iade talep ediyor

Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR), tarafından Ulaştırma Bakanı Evgeni Dietrich'e gönderilen mektupta, İtalya'ya satılan uçak biletlerinin paket tur kapsamında olduğu ve iade alınamamasından dolayı büyük kayıplar yaşandığı belirtildi. Tur operatörleri, bilet ücretlerinin yüzde 100 iadesini, iade edilemeyen biletler için ise erteleme hakkı talep ediyor.

Rus resmi otoriteler uyarmıştı

Rusya Federal Tüketici Hakları İzleme Servisi'nin (Rospotrebnadzor) ve Rusya Federal Turizm Ajansı'nın (Rosturizm) koronavirüs nedeniyle İtalya'yı riskli ülke ilan ettiği belirtilen mektupta, bu açıklamanın üzerine hem paket turun parçası olan hem de münferit olarak satılan uçuşlarla ilgili İtalya'ya ve diğer AB ülkelerine dönük ciddi iptal talepleri geldiği kaydedildi. Yasalara göre göre iptal edilen İtalya turlarıyla ilgili tur operatörlerinin tam iade yapması gerektiği hatırlatılan mektupta, söz konusu biletlerin büyük kısmının Rus taşıyıcaların tarifeli seferlerinden oluştuğu ve tur bedelinin yaklaşık yüzde 50'sini kapsadığı kaydedildi.

Uçak şirketleri iptal ve iadeye yanaşmıyor

Rus resmi makamlarının İtalya'ya yönelik tavsiyelerine rağmen, başta Aeroflot olmak üzere, taşıyıcıların normal prosedürlere göre iptal ve iade yaptığını açıklayan ATOR, hava yolu şirketlerinin Rospotrebnadzor'un ve Rostuizm'im havacılık konusunda otorite olmamaları ve İtalya uçuşlarının yasaklanmaması nedeniyle iptal ve iadeye yanaşmadığı vurgulandı.

Yazarlar