SON DAKİKA
Tarih : 2017.05.29 12:57:10

Rusya’nın İlk Yerli Uçağı Havalandı

Rusya'nın Sovyet Birliği'nden sonra ilk üretimi olan uçak Irkut MC-21, Boeing (BA) 737 ve Airbus (EADSF) A320 gibi dünyadaki diğer popüler ticari uçaklarla yarışmak için tasarlandı. Prototip olan uçak Pazar sabahı ilk uçuşunu gerçekleştirdi. 30 dakika süren uçuşta, uçak 3.300 feet yüksekliğe çıktı. Pilotlardan Oleg Kononenko, uçuşun sağlıklı bir şekilde gerçekleştiğini ifade etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, İrkut Başkanı Oleg Demçenko’yu telefonla arayarak tebrik etti. Uçağın, ilk yolcularını testler tamamlandıktan sonra 2019 yılında kabul etmesi bekleniyor.
 
Ukrayna krizi nedeniyle Batı’nın yaptırımları altındaki Rusya, yabancı şirketlere olan bağımlılığı ortaya kaldırmak amacıyla sanayide üretimi arttırmaya çalışıyor. Ülke, Sovyetler Birliği’nden sonra ürettiği ilk ticari yolcu uçağı olan MS-21’in Batıda üretilen uçaklardan çok daha gelişmiş olduğunu savunuyor. Şirketten yapılan  açıklamada 163 koltuk kapasiteli MC-21’in maliyetinin batılı rakiplerine karşı yüzde 12 ve 15 arasında daha ucuz olacağı açıklandı
 
Batılı kaynaklara göre ise, deneme uçuşunun kısa sürmesi ve alçak irtifada gerçekleşmesi, Rusya’nın yeni uçağının Batıda üretilenlerin gerisinde olduğunun bir göstergesi. Rusya eskimiş uçak filosu nedeniyle sık sık uçak kazalarına sahne oluyor.
 
Rus basınına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Mart'ta Putin ile yaptığı görüşmede MS-21 tipi Rus yolcu uçaklarıyla ilgilendiklerini söylemişti. İrkut şirketi de, bazı Türk havayolu şirketiyle görüşme halinde olduklarını açıklamıştı.

Yazarlar