SON DAKİKA
Tarih : 2021.05.07 15:40:52

Rusya ve Almanya İle Diplomasi Trafiğinde Turizm de Konuşuluyor

Türkiye’nin iki kaynak pazarından Rusya’nın durdurduğu uçuş tarihinin dolacağı 1 Haziran, Almanya’nın Türkiye’yi aldığı yüksek riskli ülkeler listesindeki durumun değerlendireceği 17 Mayıs yaklaşırken turizm için diplomasi temelinde girişimler yürütülüyor.

Son gelişmeler sektörde iyimser beklentileri attırdı.

Bu kapsamda Erdoğan Putin ve Merkel ile görüştü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Almanya’ya gitti, mevkidaşı Maas ile görüştü, Türkiye Moskova Büyükelçisi Rusya’nın 1 Haziran’dan sonra uçuşları açması için temas halinde olduklarını söyledi. Bu arada uygulamaya gerekçe gösterilen vaka sayısı açıklanan resmi rakamlarda düşüşe geçmiş gösteriliyor. Türkiye’nin bu yöndeki girişimlerine karşı taraf Rusya ve Almanya’nın da olumlu yaklaşıyor. Putin ve Erdoğan turizm sektöründeki bağlarını tazeliyor. Örneğin Rusya’da Türkiye uçuşlarının durdurulduğu ilk günlerde basında çıkan haber ve yapılan yorumlar ile siyasilerin açıklamalarında uçuşların 1 Haziran’dan sonra da devam edeceği sesleri yükselirken son günlerde bu tür haber ve açıklama yapılmıyor.

Nitekim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinden sonra Kremlin'in web sitesindeki yazıda “Tayyip Erdoğan koronavirüsle mücadeleyi telefonla görüşerek, alınan önlemlerin turizm sektöründe ikili ilişkilerin yeniden başlamasını sağlayacağını kaydetti. Alınan salgın önleyici tedbirler, durumda önemli bir iyileşme elde etmeyi ve turizm sektöründeki ikili ilişkilerin yeniden başlamasını mümkün kılacaktır ”denildi.

İki ülke devlet başkanlarının telefon görüşmesinde iki gün önce de Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar Rus Haber Ajansı TASS’a yaptığı açıklamada uçuşların 1 Hazirandan sonra başlaması için Rusya tarafıyla temas halinde olduklarını söyledi. Almanya’ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Alman mevkidaşı Heiko Mass ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında 17 Mayıs’tan sonra Almanların tatil için Türkiye’ye gelmeleri konusunda alınan ek önlemleri Almanya’ya bildirdiklerini söyledi.

Yazarlar