SON DAKİKA
Tarih : 2023.12.13 17:27:12

San Fransisco Havalimanı Pistlerinde Çökme Oranı Tespit Edildi

ABD'de yapılan bir araştırma, San Fransisco Havalimanı pistlerinde yılda 10 milimetre çökme oranı bulunduğunu ortaya koydu. ABD'de bazı havalimanlarındaki pistlerin çökme oranlarına ilişkin araştırma sonuçları açıklandı.

Virginia Tech Üniversitesi'nden Oluwaseyi Dasho ve Manoochehr Shirzaei adlı araştırmacıların son çalışmasında, San Francisco Uluslararası Havalimanı pistlerindeki yıllık çökme oranlarının, ABD'deki diğer havalimanlarına göre daha yüksek olduğu belirlendi. Dasho ve ekibi, yedi yıl boyunca ABD'nin kıyı kesimindeki 15 havalimanının altyapısını inceledi. Araştırmalar, San Fransisco Havalimanı'ndaki pistlerin, yılda 10 milimetre oranında çöktüğünü ortaya çıkardı.

Araştırmacı Oluwaseyi Dasho, değerlendirmeye alınan havalimanları arasında en yüksek çökme oranının San Fransisco Havalimanı'nda olduğunu söyledi. Araştırmalar, pistlerdeki çökmenin, yüzey boyunca eşit olmadığını, yer yer farklılık gösterdiğini ortaya koydu. Bu çökme farklılıklarının, yıllar içerisinde pistlerdeki hasarı artırdığına, yağmurlu havalarda su birikintilerine neden olduğuna dikkat çekildi. Araştırmacılar bu pistlerin yüksekliğini kaydetmek için uydu görüntülerini kullandılar.

Öte yandan araştırmalarda, Los Angeles Uluslararası Havalimanı pistlerinin, yılda 1,7 milimetre ile en düşük çökme oranına sahip olduğu kaydedildi. Araştırmaya dahil edilen havalimanlarından yüzde 96'sının düşük risk altında olduğu ancak Virginia'da Ronald Reagan Havalimanı, Florida'daki Tampa Havalimanı ve Orlando Havalimanı'nın yüksek hasar riski altında olduğu belirlendi.

Yazarlar