SON DAKİKA
Tarih : 2018.02.19 14:28:27

Sokakta Diyet’in Püf Noktaları

Vaktimizin çocuğunu ev dışında geçiriyoruz. Bu durum da en sık karşılaştığımız diyet yapamama bahanelerinden biri haline geliyor. Sokakta diyeti bozmadan yapabileceklerimiz neler? Birlikte bir bakalım…

TOST, AYRAN İKİLİSİ

Sabah kahvaltısını için hazırlaması en kolay seçeneği hemen sıralayalım. Bunların ilki tost ve ayrandır. Üstelik hazırlama süresi 5 dakika. Taşıması kolay, yemesi hızlı, sağlıklı bir seçenek. Esmer ekmeğe, az yağlı peynir ve bol yeşillikle yediğinizde hem kahvaltınızı hem diyetinizi yaparak aynı zamanda sağlıklı beslenmenin en önemli öğünü kahvaltınızı halledebilirsiniz. Tost yerine sandviç de tercih edebilirsiniz. Her sabah tost ayran bir süre sonra sıkıcı hale gelebilir.

Bu sebeple ara sıra değişiklik yapmakta fayda vardır. Kutu süt çok rahat, pratik, ister otobüste, ister metroda içmesi çok kısa sürecek bir seçenektir. Yanında mandalina ya da elma yiyebilirsiniz. Ya da 3-4 kaşık yulaf ve tarçın karışımını sütle karıştırıp tüketebilirsiniz. En az süt kadar pratik bir diğer seçenek de hindi fümedir. Dilim halinde, küçük açılıp bitirilen paketlerde alabileceğiniz bu seçenek yanına 1-2 dilim ekmek ve salatalıkla çok hızlı ve rahat yenebilir.

ÇANTANIZA CEVİZ, BADEM KOYUN

Yoldan geçerken alacağınız sandviç tarzı hazır ürünleri mutlaka kontrol edin. Kapalı paket alıyorsanız son kullanma tarihine bakın. Yırtık, ezik, küflenmiş, son kullanma tarihi çok yakın veya geçmiş paketleri almayın. Pastane, büfe gibi yerden açıkta ürün alıyorsanız, çabuk bozulup zehirleyebilecek salam, sucuk, sosis, tavuk gibi hayvansal ürünlerle mayonez ve sosları kesinlikle koydurmayın. Dışarıda bir türlü yemek yiyecek yer bulamadınız. İşleriniz de çok, trafikte sıkıştınız. Yemek yemeye daha en az 2-3 saat varsa çözüm çantanızda…

İstemeseniz de sıklıkla başınıza gelen bu durumdan kurtulabilmenin çaresi çantanızda ara öğün taşımaktır. Özellikle kuru gıdalar (yemiş ve meyve) çantada, arabada taşımak için oldukça pratiktir. Kayısı, erik, elma en rahat bulunan kuru meyvelerdir. Bunların yanına ceviz, fındık, badem eklediğinizde oldukça dengeli bir ara öğün oluşturmuş olursunuz. Böylece hem sokakta işlerinizi yapmaya hem diyetiniz bozmadan uygulamaya devam edebilirsiniz.

BOL BOL YÜRÜYÜN

Sokakta olmanın en eğlenceli kısmı dilediğiniz gibi yürüyebilmenizdir. İstediğiniz gibi tempoyu ayarlayabilir, yolu uzatabilir, keyfini çıkarabilirsiniz. Yürüyüşün en sağlıklı spor olduğu her zaman aklınızda bulunsun. Adım sayını artıracağınız gün dikkat etmeniz gerekenler var. Burada size düşen kısım ayakkabı ve kıyafet seçimini ona göre yapmanızdır. Rahat ve hava alan kıyafetlerle yürüyüşe müsait bir ayakkabı seçerek gün içi hem işinizi hem sporunuzu birlikte yapabilirsiniz.

Artık herkesin cebindeki telefonlar adım saydığına göre tek yapmanız gereken bunu takip etmeniz… Tüm bir haftayı tamamlayın ve adım sayılarınıza bakın. Hafta içi ile hafta sonu fark edebileceği için bu kısımları da içine alan 7 günlük bir istatistik genel fikir verir. “Ben zaten tüm gün yürüyorum, 10 bin adım atıyorum” diye düşünen ve gaza gelen birey 1 tabak yemek yiyeceği yerde 2 tabak yemek yiyor. Sebze yiyeceğine pilav, tatlı yiyor. Bu durumda ne attığı adım işe yarıyor, ne de kilosunu düşürüyor. Bu bireyler bir yandan yediklerine yukarıda konuştuğumuz şekilde dikkat ederlerken, bir yandan adım sayılarını artıracaklar. Bu kişiler için rutin + 5. bin adım en istenen seviyedir. Yani gün içi, işi nedeniyle 15 bin adım atan biri akşam ilave +5 bin daha ekleyerek bunu 20 bin yapmalıdır.

Tüm bu adımlar, yürüyüşler, gün içi koşturmalar sırasında terleyecek ve illa ki su kaybedeceksiniz. Bu yüzden her zaman bilmeniz gereken çantanızda, elinizde, arabanızda mutlaka ama mutlaka su bulundurmanızdır.

Yazarlar