SON DAKİKA
Tarih : 2022.01.24 15:45:47

Spirit of Innovation Dünyanın En Hızlı Elektrikli Uçağı Oldu

Rolls-Royce’un “Spirit of Innovation” uçağı, dünyanın tamamen elektrikli en hızlı hava aracı olarak Dünya Hava Sporları Federasyonu (Fédération Aéronautique Internationale - FAI) tarafından resmî olarak tescillendi.

Alanında iki yeni dünya rekoru kıran uçak, ilk olarak 3 kilometrede 555.9 km/s azami hıza ulaşarak, 213.04 km/s olan bir önceki rekoru başarıyla kırdı. Bir başka deneme uçuşunda ise, 15 kilometrede önceki rekordan 292.8 km/s daha hızlı uçarak, 532.1 km/s hız elde etmeyi başardı. Kırılan her iki rekor da, dünya havacılık ve uzay rekorlarını denetleyen ve onaylayan bağımsız bir kuruluş olan Dünya Hava Sporları Federasyonu (Fédération Aéronautique Internationale - FAI) tarafından resmî olarak onaylandı. Birleşik Krallık hükûmeti tarafından desteklenen ACCEL (Accelerating the Electrification of Flight - Uçuş Elektrifikasyonunu Hızlandırma) projesinin bir ürünü olan “Spirit of Innovation” uçağı, rekor denemeleri sırasında aynı zamanda 623 km/s (387,4mph) maksimum hıza da ulaşarak dünyanın en hızlı elektrikli aracı unvanını elde etti.

Kazandıkları rekorların resmiyet kazanması üzerine Rolls-Royce CEO’su Warren East şu açıklamalarda bulundu: “Dünyanın en hızlı elektrikli uçağını üretebilmek, ACCEL ekibi ve Rolls-Royce için inanılmaz bir başarı. Bizlere destek olan ortaklarımıza ve özellikle havacılık start-up’ı Electroflight’a teşekkür ediyorum. Program için geliştirilen ileri batarya ve tahrik teknolojisi, Gelişmiş Hava Hareketliliği (Advanced Air Mobility – AAM) pazarının geleceği için heyecan verici ve net sıfır karbonlu bir geleceğe ulaşmamızın da anahtarı olacak. Hava, kara ve deniz yoluyla ulaşımın karbondan arındırılması için teknolojik atılımlar gerçekleştirmeye devam edeceğiz”

Projenin yarı finansmanını karşılayan İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanlığı ve Innovate UK ortaklığı ve Aerospace Technology Institute (ATI) tarafından da konuyla ilgili açıklamalar yapıldı. Rolls-Royce'un devrim niteliğindeki bu uçağının, Birleşik Krallık’ın inovasyon konusundaki ileri uzmanlığının bir kanıtı olduğunu belirten Birleşik Krallık Devlet Bakanı Kwasi Kwarteng, “Kırılan bu rekor, elektrikli uçuşun gelecekteki potansiyelini ortaya koyarken, bunu günlük yaşamın bir parçası hâline getirecek teknolojilerin de geliştirilmesine önayak olacak. İngiliz hükûmeti olarak emisyonların azaltılması, daha temiz ve daha yeşil uçakların geliştirilmesi için bu tür özel yatırım projelerini desteklemekten gurur duyuyoruz.” şeklinde konuştu.

Yazarlar