SON DAKİKA
Tarih : 2022.07.07 13:51:59

Sürdürebilir Havacılık Yakıtı İle İlk Uçuşu Singapur’a Yapıyor

Singapur Sivil Havacılık Otoritesi (CAAS), Singapur Hava Yolları (SIA), tamamen Temasek'e ait olan ve küresel olarak karbonsuzlaştırmayı hızlandırmaya adanmış bir yatırım platformu olan GenZero, 7 Temmuz 2022'de havalimanının yakıt hidrant sistemi aracılığıyla Changi Havalimanı'na harmanlanmış Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) teslimatı ile Singapur pilot bölgesinde bir sonraki aşamaya başladı.

Singapur pilot bölgesinin bir parçası olan Changi Havalimanı'ndaki SIA ve Scoot kalkış uçuşlarına ilk kez harmanlanmış SAF yüklenmesi gerçekleşti. Bu pilot uygulama kapsamında, Neste tarafından 1.000 ton saf SAF sağlanacak ve ExxonMobil'in Singapur'daki tesislerinde rafine jet yakıtı ile karıştırılacak. Bunun karbondioksit emisyonlarını 2.500 ton azaltması bekleniyor. Kasım 2021'de duyurulan Singapur pilot çalışması, Singapur'da SAF kullanımını ilerletmeyi hedefliyor. Singapur Hükümeti ve sektör oyuncuları tarafından Changi Havalimanı'nda SAF kullanımının operasyonel ve ticari uygulanabilirliği üzerine yürütülen bir araştırmanın devamı niteliğindedir.

Bu pilot uygulama, Singapur'daki SAF entegrasyon seçeneklerini operasyonel olarak doğrulamak için yerel tesislerde saf SAF'ın harmanlanmasını, harmanlanmış SAF sertifikasını ve Changi Havalimanı'na teslimatı içerecektir. Ayrıca, uçtan uca maliyet bileşenleri, maliyet azaltma için potansiyel fiyatlandırma yapıları hakkında bilgi sağlayacak ve SAF dağıtımı için gelecekteki politika değerlendirmelerini destekleyecektir. Geçen ay CAAS, SIA ve Temasek de bu pilot uygulamanın bir parçası olarak Temmuz 2022'den itibaren 1.000 SAF kredisinin satışını duyurdu. Bu sayede kurumsal ve bireysel yolcuların yanı sıra nakliye şirketleri de dahil olmak üzere müşterilere karbon ayak izlerini azaltmak, SAF talebini teşvik etmek, yeni oluşan SAF endüstrisinin gelişimini desteklemek ve havacılık sürdürülebilirliği için SAF'ın benimsenmesi desteklenecek.

2022'nin dördüncü çeyreğinden itibaren SIA müşterileri, SIA Grubu Gönüllü Karbon Dengeleme Programı’nın bir parçası olarak SAF kredileri ve karbon denkleştirmelerinin bir karışımını satın alabilecekler. SIA ayrıca, SAF kredileri ve karbon kredilerinden oluşan bir paket portföyü tanıtmak için kaliteli karbon kredileri için küresel bir değişim olan Climate Impact X'e (CIX) ortak olacaktır. Ürün, satın alınabilirliği dengelerken kurumsal SAF talebini karşılamak üzere tasarlanacak.

Yazarlar