SON DAKİKA
Tarih : 2020.02.06 16:52:16

TALPA, TATCA ve HAVA SEN Basın Açıklaması Yayınladı

İstanbul Sabiha Gökçen havalimanında meydana gelen talihsiz olayı TALPA olarak üzüntü ile öğrendik. Söz konusu kazada şu ana kadar can kaybı haberinin olmaması tek tesellimizdir. Bu vesile ile tüm yolcularımıza, uçuş ekibimize, Pegasus ailesine ve sivil havacılık sektörüne geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Olayın üzerinden henüz birkaç saat geçmiş olup elde yeterli veri ve bilgi olmadan yapılacak değerlendirmelerin sağlıklı olmayacağı düşünülmektedir. Bu tür kazalar birçok etkenin bir araya gelmesi sonucu oluşmaktadır. Bu sebeple bir nedene ağırlık vererek kaza hakkında yapılan yorumların sürece olumlu katkısının olmayacağı açıktır. Özellikle sosyal medyadaki paylaşımların kamuoyunu yanlış yönlendirmeye hizmet etmesinden kaygı duyulmaktadır. Ülkemizin sivil havacılık otoritesi SHGM ve Havayolu işletmesi Pegasus ile diğer kurumların başlattığı inceleme ve soruşturma devam etmekte olup bunların sonucunda elde edilecek her türlü bilgi ve veri uzmanlığı liyakati ve ehliyeti konusunda tereddüt bulunmayan Türkiye Havayolu Pilotları Derneğimizce değerlendirilecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Saygılarımızla,

TÜRKİYE HAVAYOLU PİLOTLARI DERNEĞİ TALPA

Yönetim Kurulu

 

 

KAMUOYUNUN DİKKATİNE

Dün yaşanan talihsiz kaza sebebiyle tüm havacılık camiasına ve Pegasus Havayolları ailesine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına baş sağlığı dileriz. Unutulmamalı ki; havacılık gibi bir çok etkenin bir araya gelmesiyle yürütülen bir operasyona sahip, teknik yeterlilik ve bilgi birikimi üzerine inşa edilmiş bir sektörde tüm veriler değerlendirilmeden, liyakat sahibi olmayan kişilerce aceleyle yapılmış, bilimsellikten ve havacılık kültüründen uzak yorumlar spekülatif olacak; olaydan etkilenenler başta olmak üzere tüm kamuoyunu yanlış yönlendirme riski taşıyacaktır. Farklı mecralarda havacılık içeriği üreterek havacılık kültürü edinilemeyeceği gibi gazetecilik değerlerinden uzak mesnetsiz ithamlarla hava hadiseleri değerlendirilemez. Aynı şekilde, sivil hava trafik kontrol hizmeti verme yeterliliği olmayan kişilerin “hava trafik kontrolörü” unvanını kullanarak mesleğimizi ve meslektaşlarımızı töhmet altında bırakması kabul edilemez. Meslektaşlarımızın Türk havacılığına vermiş olduğu hizmetleri yetkin olmayan kişilerce değerlendirilerek lekelenmesi asla kabul edilmeyecektir. TATCA olarak havacılık sektörünün tüm unsurlarıyla birlikte havacılığımızı daha emniyetli ve etkili bir noktaya taşıyarak kamuoyunun endişeye ve önyargılara sevk edilmesinin önünde duracağımızı bir kere daha hatırlatırız. Mesleğimize ilişkin kamuoyunu yanıltıcı ithamların sahiplerine karşı tüm haklarımızı hukuk yoluyla korumak adına süreç başlatılmış olduğunu kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.

TATCA YÖNETİM KURULU

 

 

İzmir Adnan Menderes-Sabiha Gökçen seferini yapan PC2193 sefer sayılı TC-IZK kuyruk tescilli Pegasus Havayolları’na ait uçağın, 5 Şubat 2020 Çarşamba günü saat 18.40’da İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra pistten çıkmış, pist sonunda arazide bulunan çukura düştükten sonra uçak üç parçaya bölünmüştür. Mevcut vahim kaza 3 can kaybı, 157 yaralı ile sonuçlanmış yaralılar hastanelere sevk edilmiştir. Uçakta 2’si çocuk olmak üzere 177 yolcu ve 6 mürettebat ile toplam 183 kişi olduğu bildirilmektedir. Kötü hava şartlarının etkisinin büyük olduğunu bilmekle beraber havacılık kurallarına bağlı kalmanın, havalimanlarının ve altyapılarının, hava şartlarının ne kadar önemli olduğunu anlamak ve havacılıkta kuralların kan ile yazıldığı gerçeğini hiçbir zaman unutmamak gerektiğine de tekrar şahit olmanın acısıyla karşı karşıyayız. Olay sonucunda Sabiha Gökçen Havalimanı hava trafiğine kapatılmıştır. Bu talihsiz olay sonucunda İstanbul için büyük bir yedek havalimanı ihtiyacının ne kadar önemli olduğu gerçeğine de bir kez daha hep beraber şahit olduk. Havacılık kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalmanın ne kadar önemli olduğunu, ilgili yetkililerin tüm bunları göz önüne bulundurmalarını talep ediyoruz. Böylesi kazaları ve acıları Allah bir daha yaşatmasın. Kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan Rahmet, acılı ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, tüm yolculara, uçuş ekibine, Pegasus Ailesine ve sivil havacılık çalışanlarına geçmiş olsun der yararlılara da Allah’tan acil şifalar dileriz.

HAVA-SEN

Yönetim Kurulu

Yazarlar