SON DAKİKA
Tarih : 2024.04.30 12:45:09

TAV Havalimanları’nın Kurucu Ortağı Sani Şener Yönetimi Bırakıyor

TAV Havalimanları kurucu ortaklarından Mustafa Sani Şener Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini 1 Mayıs 2024 itibariyle bırakıyor. Şener, iş yaşamına TAV İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı olarak devam edecek. Şirketin KAP’a gönderdiği açıklamada, “Sani Şener’den boşalan Yönetim Kurulu Üyeliğine, yapılacak olan ilk Genel Kurul’un onayına sunulmak üzere 1 Mayıs 2024 itibarıyla Jean-Michel Vernhes atanmıştır” denildi.

Mustafa Sani Şener, kurucu ortağı olduğu ve 25 yıl boyunca İcra Kurulu Başkanı, son iki yılda da Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak yer aldığı TAV Havalimanları’ndaki görevini bırakıyor. Sani Şener “TAV Havalimanları’nda 25 yıl boyunca görev yaptığım İcra Kurulu Başkanlığı makamını bıraktıktan sonraki iki yıl geçiş dönemini de Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak tamamladım. Bundan sonraki süreçte, TAV Havalimanları’ndaki yönetim ekibinin bilgisi, tecrübesi ve çalışkanlıklarıyla şirketin çok daha iyi yerlere geleceğine inancım sonsuzdur. 1 Mayıs 2024 tarihi itibari ile TAV Havalimanları yönetimindeki görevimi bırakırken, firmanın ortağı olarak kalmaya devam edeceğim. Bundan sonraki iş hayatıma 2006 yılında TAV Havalimanları bünyesinden ayırdığımız TAV İnşaat şirketinde devam edeceğim” diyerek görevi bıraktığını açıkladı.

Sani Şener’in paylaştığı mesajın tamamı şöyle:

Vakti gelince gitmenin adıdır, gün batımı…

Ömürden, Gönülden, Günden. Demiş…. Can Yücel. Çok Değerli Çalışma Arkadaşlarım, 1997 yılında Atatürk Havalimanı’nın yapımı ile başlayan TAV Havalimanları hikayem vakti geldiği için 1 Mayıs 2024’ten itibaren bitiyor. Toplam 27 yılın 25 yılını CEO olarak, son iki yılını da Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak tamamladığım uzun bir hikayeydi. TAV Havalimanları’nın kurucu ortağı olarak her zaman sizlerle ve şirketimizle gurur duydum. Atatürk Havalimanı’nda 1 konteynırın içinde 4 kişiyle başlayan bir hikayeden bir dünya markası çıkardık.

Dünyanın sayılı firmaları arasına girdik. Yeni başlayan arkadaşlarımın bu hikayeyi çok iyi bilip analiz etmeleri gerektiğine inanıyorum, bu başarının arkasındaki vizyonu, stratejiyi, emekleri ve yetenekleri çok iyi incelemek gerekiyor. 3 yıl 8 ay 20 gün gibi bir teklif atarak, değişik bir düşünce tarzıyla almış olduğumuz bir YİD projesini zamanından 8 ay önce bitirip kara geçirmemizi ve yeni ihalesini kazanıp devam ettirmemizi, halka arza karar verip onun öncesinde fonlara yaptığımız Pre-IPO satışlarını, halka arzı, Fransız ADP şirketine satışı, krizlerin nasıl yönetildiğini, Havaş’ın satın alınması ve THY ile TGS ortaklığı bunlar çok önemli kilometre taşlarıdır.

Atatürk Havalimanı’nın kapanmasıyla birlikte Türkiye’nin İstanbul’dan sonraki en büyük havalimanı Antalya Havalimanı’nın %50 hissesinin satın alınmasını, 3. havalimanını alan rakip firmanın bizim hiçbir servis şirketimizi yeni havalimanına sokmama stratejisini alt edebilmek için süresi biten TGS ortaklığını THY ile devam ettirmeyi başararak Havaş’ın, ATÜ’nün ve BTA’nın orada hizmet vermesinin önünün açılmasını çok iyi incelemek gerekiyor. Tüm bunlar TAV’ın Atatürk Havalimanı’ndan sonra pazarda etkin konumunu devam ettirmesi ve kaybettiği EBITDA’yı yerine koyabilmesi açısından çok önemlidir. En son Almaty, Ankara ve Antalya’nın alınmasıyla hedeflerimizi tutturduk. Yeni doğan çocuklarınızın üniversiteyi bitirip TAV’da çalışabileceklerini yıllardır söylüyordum, nitekim bir dolu arkadaşımızın TAV’da çalışmaya başladıklarında doğan çocukları TAV’ın şirketlerinde görev yapıyorlar. Bu yeni aldığımız ilave imtiyaz sürelerine sahip olarak çocuklarınızın artık TAV’dan emekli olabilecekleri bir süreyi de sağlamış olduk.

Bu benim yönetici olarak sizlere ve TAV’a son hediyemdi. Bütün bu bahsettiğim süre boyunca 1999 depremi, 2001 ekonomik krizi, Afganistan savaşını, Irak savaşını, 2007 küresel krizini, Arap baharını, Atatürk Havalimanı’nın teröristlerce bombalanmasını, Türkiye’nin diğer yerlerindeki terör hadiselerini ve bunların yolcu seyahatleri üzerindeki etkisini, 15 Temmuz ayaklanmasını, 2018 ekonomik krizini, pandemiyi, Rusya-Ukrayna savaşını yaşadık. Tüm bunlar yaşanırken havalimanı sayımızı 8 ülkede 15’e çıkardık. Yolcu sayımızı da 10 milyon yolcudan 100 milyon yolcuya çıkardık. 2013’te strateji değiştirip servis firmalarımızın başkalarının işlettiği havalimanlarında da çalışmasını sağlayarak nerdeyse 29 ülkede 100 küsür havalimanında ayak izimizi oluşturduk. Bu arada çok ders çıkardığımız bir dolu hatalarımız da oldu tabii ki. Tüm yöneticilik hayatım boyunca insana dokunmaya çabaladım, hep yolcuyla muhatap olan ön cephedeki arkadaşlarımı öncelikle dinledim. Onları dinleyerek, Customer facers ve Higher management arasında her zaman oluşan kopukluğu gidermeye çalıştım. Çalışanı mutlu olmayan bir şirketin Müşterisi Mutlu olmaz, Müşterisi Mutlu olmayınca da şirket çok ciddi hasar alır dedim. “connectivity is productivity” dedim.

Devamlı bilgi aktarın dedim. “Kağıtları göğsünüze yakın tutmayın” dedim. Bilgi gizlemeyin dedim. Çok çalışın, “Arkadaşlarınızın emeğini çalmayın” dedim. Yöneticileriniz o işi kimin yaptığını zaten bilir dedim. Galip gelmeye değil, kazanmaya oynayın dedim. Başarılarınızın başkaları tarafından takdiri, yaptığınız işlerin önemsenmesi ve bunun anlatılmasının istenmesi kadar güzel bir şey yoktur bu dünyada. Hele bu başkaları Harvard Business School hocalarıysa. Başarılarımız yönetim tarzımız, Harvard Üniversitesi’nde Case Study olarak MBA öğrencilerine anlatıldı.

Şimdiki TAV CEO’su Serkan Kaptan ve TAV Deputy CEO’su Burcu Geriş ile birlikte gidip Harvard MBA öğrencilerine anlattık. Yine Türkiye’de İTÜ’de Ulaştırma Bölümünde ve Anadolu Üniversitesi Havacılık bölümünde iki Doktora (Ph.D) çalışması ve diğer çeşitli üniversitelerde 7 adet master çalışması TAV konusunda yapıldı. ODTÜ İnşaat Mühendisliği bölümü de Atatürk Havalimanı ihalesi ve yapımı bir kitap olarak yayınladı. Hep birlikte birçok ödül aldık, başarılara imza attık ve TAV’ı çok aranan ve popüler bir şirket yaptık. Başarılarımızı sosyal faydalarla birleştirerek toplumsal bir başarı yarattık. Ülke ekonomisine ve ülkemizin tanıtımına büyük katkılarımız oldu. Bu bir ekip işiydi ve sizlerle birlikte başardık. Hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. Bu yolculuktaki emekleriniz ve çabalarınızdan dolayı.

Bundan sonra, Yönetici olarak sadece TAV İnşaat’ta yoluma devam edeceğim. TAV İnşaat bugün ENR’da dünyanın en büyük havalimanı inşaat şirketi olarak derecelendirilmiştir. Dünyada değeri 20 milyar USD olan 17 havalimanı inşa etmiştir. Atatürk Havalimanı’nı ve TAV Holding’in bütün havalimanlarını yapan şirkettir. Ayrıca Qatar Doha, Bahreyn, Oman Muscat, Abu Dhabi, Riyadh, Kahire Havalimanları’nı inşa etmiştir. TAV Havalimanları’nı kurup halka açmayı planlayınca TAV İnşaatı gruptan ayırmıştık. Çünkü halka arz edilecek firmaların yatırımcıları inşaat şirketlerini stabil olamadıkları için iyi bir yatırım aracı olarak görmezler. TAV İnşaat’ı UAE ve Saudi ile siyasi gerginliklerin ekonomik aktivitelere yansıması ve Covid den sonra aldığı hasarları onararak ayağa kaldırmak için arkadaşlarımla uğraşmaya devam edeceğim.

Değerli Arkadaşlarım, TAV Havalimanları’nın yönetiminden ayrılıyorum ancak ortağı olarak kalmaya devam ediyorum. TAV’ı sizlere emanet ediyorum. Daha iyi yerlere taşıyacağınızdan eminim. Biz mühendisler iş yaşamımızdaki hedeflere “Ömrümüzün Kilometre taşları “deriz. Çünkü işimiz ömrümüzdür. Bende kalan ömrümün nasipse diğer kilometre taşlarına ulaşabilmek için

Gidiyorum…

Kalanlara selam olsun….

Yazarlar