SON DAKİKA
Tarih : 2022.02.05 01:09:46

TFS, İstanbul Havalimanı’nda Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) İkmaline Başladı

TFS Akaryakıt Hizmetleri, havacılık yakıtlarının sürdürülebilirliği konusunda önemli bir adım atarak Türk Hava Yolları’nın Paris uçuşlarını yapacak uçaklarına haftalık periyotlarla Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) ikmaline başladı. TFS Akaryakıt Hizmetleri A.Ş. sürdürülebilirlik kapsamında attığı adımlara uçaklara SAF ikmali ile bir yenisini ekledi. Bu kapsamda Türk Hava Yolları'nın Paris uçuşlarını gerçekleştirecek olan uçaklara haftalık periyotlarla SAF ikmaline başlandı.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) geliştirdiği CORSIA yaklaşımının 2020 itibarıyla tanımladığı karbon-nötr büyüme perspektifi çerçevesinde önem kazanan Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) kullanımı konusunda İstanbul Havalimanı’nda da ilk adım atılmış oldu. TFS’nin mevcut yakıt ikmal altyapısı tüm havayollarına SAF içeren yakıt ikmalini sağlayabilecek yeterliliğe sahip.

Çevreci Havacılığın Yükselen Yıldızı

Biyoyakıt, Biyojet ya da biyo-havacılık yakıtı isimleri de verilen Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF – Sustainable Aviation Fuel), bitkilerden veya atıklardan elde edilen biyokütle türevi yakıtlar olarak biliniyor. Fosil yakıtları kullanmak yerine sürdürülebilir biyokütle ya da gazlardan karbonun geri dönüşümüne dayanan SAF üretimi, havacılık şirketleri ve yetkili otoritelerin karbon emisyonunu azaltmaya dönük açıkladıkları agresif hedefleri gerçekleştirebilmeleri için büyük önem arz ediyor. 2020 itibarıyla 70 milyon dolar civarında olan küresel sürdürülebilir havacılık yakıtı pazarının, 2030’a kadar 7-10 milyar dolar düzeyine ulaşması bekleniyor.

Sonraki Adım: Türkiye’de SAF Üretimi

Finlandiyalı Neste firmasından destek alınarak tedarik edilen SAF, TFS’nin yakıt çiftliğinde geleneksel jet yakıtı ile harmanlanarak uçaklara ikmal ediliyor. Bu noktada, TFS’nin stratejik planlarında yer alan Türkiye’de entegre bir Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı üretim tesisi oluşturulması da hali hazırda proje aşamasında. Proje için Japonya merkezli bir firma ile ön çalışmalar yürütülüyor.

Yazarlar