SON DAKİKA
Tarih : 2021.09.27 15:10:28

THY, COVID-19 Krizini Kendi Kaynaklarıyla Yönetiyor

Ulusal bayrak taşıyıcı Türk Hava Yolları, gelecek yıl bir toparlanma yaşayacağını umuyor, ancak başkanına göre, önümüzdeki üç ayın delta varyantından kaynaklanan zorlu olmasını bekliyor. İlker Aycı CNN International’a verdiği demeçte, “Önümüzdeki üç ay gerçekten delta varyantı nedeniyle gerçekten zorlu zamanlar olacak” dedi. Ancak, dünya çapında daha fazla insan aşılandıkça ve aşılara daha fazla erişim olduğu için umut olduğunu da vurguladı.

Başkan, “Daha iyi durumda ve daha iyi durumda olduğumuzu düşünüyorum ve öyle ya da böyle üstesinden geleceğiz” dedi. “Gelecek yıldan çok umutluyum. Önümüzdeki sezon çok daha iyi olacak.” Türk Hava Yolları’nın geçen yılki başarısının altını çizen Aycı, taşıyıcının pandemi önlemleri nedeniyle derin küresel kriz sırasında güçlü ağını sürdürmeye devam ettiğini söyledi. Türk hükümetinden herhangi bir nakit yardımı almadan, taşıyıcının 2020’de rakiplerine kıyasla çok iyi performans gösterdiğini vurguladı. Küresel havayollarının birçoğunun doğrudan hükümetten büyük çaplı kurtarmalar aldığı göz önüne alındığında, bunun Türk Hava Yolları için eşit bir oyun alanı olup olmadığı sorulduğunda Aycı, “Hükümet fonlarını, herhangi bir kurtarma planını almayı reddettik ve personel çıkarmayı reddettik” dedi. Bunun yerine, kendi kaynaklarını akıllı ve verimli kullanmanın, etkin yönetim kararlarının ve etkin kapasite planlamasının yolunu bulduklarını söyledi. “Bununla atlattık. Devletin kurtarma paketine gitmedik” diyen Aycı, hükümetin rakiplerine verdiği desteğin “haksız” olabileceğini de vurguladı.

En önemli şey kendi kaynaklarınızı kullanmak ve daha fazla itibar kazanmaktır” dedi. Aycı, 2019’un %50’sine tekabül etmesine rağmen geçtiğimiz yılı 6,7 milyar dolar (57,91 milyar TL) gelir ve FAVÖK (faiz, vergi, amortisman, amortisman ve yeniden yapılandırma veya kira giderleri öncesi kâr) ile başarıyla kapattıklarını söyledi. 1,9 milyar dolar seviyesinde. Maliyet düşürme faaliyetleri ve yatırım harcamalarını azaltma gibi stratejiler sayesinde, taşıyıcının Avrupa ağ taşıyıcı havayolları arasında doluluk oranı, gelirler ve karlılık açısından olumlu bir şekilde ayrıldığını kaydetti. Şirket, 28 milyonun üzerinde yolcu taşıdı ve yıl boyunca seyahati durduran dünya çapındaki kısıtlamalar nedeniyle %71 doluluk oranına sahipti. Eurocontrol verilerine göre taşıyıcı, uçuş sayısı bazında 2020 yılında Avrupa’nın en yoğun ağ taşıyıcısı olarak dünyanın ilk beş havayolu arasında yer aldı. Şirket, geçen yılın aynı döneminde 26 milyon olan yolcu sayısını bu yılın ilk sekiz ayında 49,7 milyona çıkardı. Toplam gelirleri, yılın ilk yarısında 2019 seviyelerinin yaklaşık %67’si olan 4 milyar dolara ulaştı.

Aycı, taşıyıcının Avrupa’nın en iyi performans gösteren bayrak taşıyıcısı olarak başarısının tesadüf olmadığını vurguladı. Diğer havayolu çalışanları işten çıkarmalarla karşı karşıya kalırken, bu süreçte hiçbir çalışanımızla yollarımızı ayırmadık ve diğer taşıyıcılardan daha iyi hizmet ve daha hızlı iyileşme için personel çıkarmama kararı aldık” dedi. Firmanın kargo operasyonlarına da değinerek, taşıyıcının iştiraki Turkish Cargo’nun da bu başarıda önemli bir rol oynadığını söyledi. Aycı, kargo gemisinin toplam küresel kargo gelirlerindeki pazar payının 2019’da yüzde 0,6’dan 2020’de yüzde 5,1’e yükseldiğini söyledi.

Yazarlar