SON DAKİKA
Tarih : 2021.08.27 17:30:50

THY Bari Müdürü Ömür Kahraman’ın Kitabı Çıktı

Yaşadığı Ostomi (stoma) hastalığı ile 45 yıl mücadelesinin ardından hastalığı yenme hikayesini anlattığı “Torbayla Yaşamak” adlı kitabı çıktı. Türk Hava Yolları (THY) İtalya Bari Genel Müdürü Kahraman’ın, 45 yıl mücadele ettiği bağırsak hastalığını yaşayanlara rehber olması niyetiyle yazdığı kitabı 25 Ağustos’ta Vega Yayınları’ndan çıktı. Subay bir babanın kızı olan Kahraman’ın hastalığına 39 yaşına kadar teşhis konulamadı.

Çocukluğunda yaşadığı sıkıntıları anlatan Kahraman, “Çocukken 4-5 günde 1 kere zor bela tuvalete çıkar o günü de ızdırapla ağlayarak geçirirdim. Annem babam elimden tutar çocuk doktoruna götürürdü. Doktor ‘Benim yapacağım bir şey yok buna bir dahiliye uzmanı baksın’ der, dahiliye uzmanı tekrar çocuk doktoruna gönderirdi.” dedi.

BUGÜNE KADAR 15 AMELİYAT GEÇİRDİ

Bugüne kadar 15 ameliyat geçirdiğini söyleyen Kahraman, ” Bugüne kadar 15 ameliyat geçirdim. Normalde kolonoskopi bağırsağın delinme ihtimali olduğu için bir hastaya bir ya da iki senede 1 kere yapılır. Bunların sonunda lenfositik kolit tanısı konuldu. Bu süreçte karnım şişiyordu, mesela iş yerinde öğlen bir şey yediğimde yarım saat geçmeden 5-6 aylık hamile gibi karnım şişiyordu. Yanımda ya halime kıyafeti taşımaya ya da büyük beden kıyafetler giymeye başladım. Sonra tekrar kanamalı ishaller başladı yine bir kolonoskopi yapıldı bu sefer de soliter rektal ülser teşhisi konuldu. Ülser denilen yaralardan rektumda çıkmış alerjim olduğu için tek ilacı kortizonu kullanamadım ve doktor çaresizce ameliyatla o bölgenin çıkartılması gerektiğini söyledi.

5 cerraha gittim. Hepsi ameliyat olmam gerektiğinde hemfikirdi ve benim cerrahım dışında hepsi defakografi istedi. Benim doktorum ağrılı ve zoe tetkik açınca zaten göreceğiz dedi. Çok iyi imkanlarda ameliyat oldum fakat ağrılarım geçmedi, bu sefer de doktor ameliyat bölgemde daralma olduğunu belirterek genişletme dedikleri uygulamalara başladı. Hepsi çok ızdıraplı, ağrılı uyutularak yapılan zor işlemlerdi. Nihayet doktorum defekografi mr istedi. Bunun sonucunda bağırsağımın üst kısmında 15 santimlik kısmın hiç çalışmadığını öğrendik.”

AMELİYATTAN TORBA İLE UYANDIM

Ameliyattan uyandığında vücudunun 8 yerinden kablo çıktığını söyleyen Kahraman, “Böyle olunca doktor son bir ameliyat daha yapacağını söyledi, ben de ilkindeki gibi kolay geçeceğini düşünerek ameliyata girdim. Fakat uyandığımda vücudumun 8 yerinden kablo çıkıyordu. Biraz kendime geldiğimde vücudumun sağ tarafında da bir torba olduğunu fark ettim. Ameliyata girdiğimde torbayla uyanacağımı bilmiyordum. Torbanın ya da Stoma’nın ne olduğunu da bilmiyorum. Doktorum gelince ona sordum, o da ‘Senin bağırsağını karnına ağızlaştırdık, ucunda bir torba var, senin dışkın bundan sonra bu torbaya gelecek sen de bunu temizleyeceksin.’ dedi. Bunu o vaziyetteki bir hastanın anlayabilmesi mümkün değil.” diye konuştu.

THY Bari Müdürü Ömür Kahraman 04 Eylül 2021 tarihinde saat 15:00 de D&R Kanyon’da imza günü düzenleyecek..

Yazarlar