SON DAKİKA
Tarih : 2020.08.05 15:53:13

THY Hava-İş’ten Yüzde 50’ye Varan Maaş İndirimi İstedi

Hava yolu şirketleri dünyanın dört bir yanında pandeminin ekonomik etkilerini atlatmak için işten çıkarma yapıyor veya maaş indirimlerine gidiyor. THY de Türkiye'de benzer bir yola başvururken Hava-İş sendikası ücret indirimini kabul etti fakat indirim oranının yüzde 50'ye yaklaşması tepkiye neden oldu. Sendika pandemi sürecinde gelirleri büyük darbe alan şirketin çalışan ücretlerinde %30-50 indirim teklifini reddetti.

Sendika iş kollarına göre maaşlarda %25-40 arası indirim yapılmasını kabul ederken 5 bin TL'nin altında maaş alanlardan kesinti yapılmamasını istedi. THY ayrıca, 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’ndeki kazanımların bir kısmından da vazgeçilmesini istedi. Şirket ilk çeyrekte 2.02 milyar lira zarar açıklamıştı.Kısa çalışma ödeneği uygulamasının devam ettiği THY’de, bir ay sonra uygulamanın sona erecek olması ile çalışanların durumunun ne olacağı belirsizliğini koruyor. Şirketin yatırımcı sunumunda yer alan bilgiye göre, ilk çeyrek sonu itibarıyla THY’nin, THY Teknik şirketi de dahil 39,084 çalışanı bulunuyor. THY’nin personel giderleri ise 490 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.

Yaklaşık 23,000 THY çalışanını temsil eden Hava-İş, istihdam kaybı yaşanmaması için ücret indirimi konusunda THY ile hemfikir olsa da, indirim oranı ile TİS ile kazanılmış diğer hakların korunması noktasında taraflar uzlaşamıyor. Hava-İş açıklamasına göre, THY sendikaya ilettiği protokol metni kapsamında kokpit personeli için %50, kabin personeli için %35, yer personeli için ise %30 kesinti yapılarak ücretlerin yeniden belirlenmesini talep etti.

SENDİKA YÜZDE 25-40 ARASI İNDİRİME SICAK BAKIYOR

THY ayrıca, 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'ndeki kazanımların bir kısmından da vazgeçilmesini istedi. Hava-İş THY’nin teklifini reddetti.Sendika yetkililerinden alınan bilgiye göre, Hava-İş, farklı birimler özelinde %25-%40 arasında maaş indirimine üyeler tarafından da onaylanması şartıyla sıcak bakıyor. Ancak yapılması muhtemel protokolde 5,000 TL altında ücret alan hiçbir üyeye maaş indirimi uygulanmamasını talep ediyor. Hava İş’in talepleri arasında istihdamın kesintisiz devamı, zorunlu ücretsiz izne çıkarma yetkisinin kullanılmaması, ikramiyelerden taviz verilmemesi ile 26. Dönem TİS kazanımlarının aynı şekilde korunması bulunuyor. Sendika, kendisine iletilen 2018 Ocak rakamlarına dönüş talebini de reddediyor.

2.02 MİLYAR DOLAR ZARAR AÇIKLAMIŞTI

Sendika ayrıca yapılması muhtemel protokol süresinin en fazla 6 aylık olması ve 6 ayda bir günün koşullarının değerlendirilip ihtiyaç halinde tekrar masaya oturulmasını istiyor. THY ilk çeyrekte, corona virüsü salgını nedeniyle yolcu trafiğinin neden olduğu zayıf operasyonel marjlar, hedge kontratlarından doğan zarar ve finansman giderlerinin etkisiyle 2.02 milyar lira zarar açıklamıştı. Şirket, operasyonel maliyetlerini azaltmak ve finansal likiditesini artırmak için personel giderleri ile ilgili gönüllü ücretsiz izin ve kısmi çalışma gibi maliyet azaltıcı tedbirler aldığını duyurmuştu. THY ve Hava-İş istihdam kaybı olmaması adına ücretlerde indirim için haziranda görüşmelere başlamıştı.

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu’ndan THY’ye çağrı

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) yüzde 50'ye varan maaş kesintileri öneren THY'ye pazarlık masasına geri oturma çağrısı yaptı. ITF Sivil Havacılık Genel Sekreteri Gabriel Mocho Rodriguez, "Türk Hava Yolları yönetimini işçilerle iyi niyet içinde pazarlığa dönmesi konusunda uyarıyoruz" açıklamasında bulundu. Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) tarafından Türk Hava Yolları'na yapılan çağrıda Hava-İş sendikası ile pazarlığa devam edilmesi gerektiği vurgusunda bulunuldu. THY personel maaşlarında yüzde 30-50 arasında indirim istiyordu. Hava-İş ise indirim oranının yüzde 20-40 arasında olmasını talep ediyor ayrıca maaşı 5,000 TL'nin altında olanlardan da kesinti yapılmamasını şart koşuyordu. ITF, Hava-İş sendikasının esnek ve yapıcı şekilde pazarlık görüşmelerini yürüttüğünü savunurken THY'nin işçilerin zor durumundan avantaj sağlamak istediğini iddia edildi.

‘THY GADDAR İMTİYAZLAR İSTEDİ’

ITF tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Türk Hava Yolları verdiği sözleri tutmadı ve gaddar imtiyazlar istedi.” ifadelerini kullandı. ITF Sivil Havacılık Genel Sekreteri Gabriel Mocho Rodriguez, “ITF dünyadaki bu krize insan merkezli bir yaklaşım sergilemektedir. Uluslararası emek standartlarına saygı göstermek öncelik olmalıdır ve bu sosyal diyalog kültürüyle birlikte gerçekleşir. Türk Hava Yolları yönetimini işçilerle iyi niyet içinde pazarlığa dönmesi konusunda uyarıyoruz. Bu sadece sendikamıza kayıtlı işçileri koruma meselesi değil. Verilen sözlerin tutulmaması işler için kötüdür” ifadesini kullandı.

39 BİN ÇALIŞAN BULUNUYOR

Kısa çalışma ödeneği uygulamasının devam ettiği THY'de, bir ay sonra uygulamanın sona erecek olması ile çalışanların durumunun ne olacağı belirsizliğini koruyor. Şirketin yatırımcı sunumunda yer alan bilgiye göre, ilk çeyrek sonu itibarıyla THY'nin, THY Teknik şirketi de dahil 39,084 çalışanı bulunuyor. THY'nin personel giderleri ise 490 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Yaklaşık 23,000 THY çalışanını temsil eden Hava-İş, istihdam kaybı yaşanmaması için ücret indirimi konusunda THY ile hemfikir olsa da, indirim oranı ile TİS ile kazanılmış diğer hakların korunması noktasında taraflar uzlaşamıyor.

Hava-İş açıklamasına göre, THY sendikaya ilettiği protokol metni kapsamında kokpit personeli için %50, kabin personeli için %35, yer personeli için ise %30 kesinti yapılarak ücretlerin yeniden belirlenmesini talep etti.

Yazarlar