SON DAKİKA
Tarih : 2018.08.16 13:53:24

THY Yolcu Uçağında Radyoaktif Sızıntı Yaşandı

Dün akşam saatlerinde Türk Hava Yolları'nın Budapeşte'ye inen bir yolcu uçağında, radyoaktif bir sızıntı olduğu tespit edildi. Uçakla, Türkiye üzerinden Rusya'dan, Macaristan'daki bir araştırma laboratuvarına gönderilen ve radyoaktif maddeyi içeren özel kurşun konteyner çatladığı ve tüm konteynerin ısındığı fark edildi. Budapeşte Havalimanı derhal trafiğe kapatılarak tüm girişler ve çıkışlar ve tüm seferler durduruldu.

KARGO UÇAĞIYLA TAŞINMAMIŞ

Macaristan'ın resmi haber ajansı MTI'nın haberine göre radyoaktif madde özel kargo uçağıyla değil, normal yolcu seferlerinin gerçekleştirildiği bir uçağın bagaj bölümünde taşındı. Binlerce kişi havalimanında mahsur kaldı. Binlerce kişi de havalimanı dışında bekledi.

MADDE İRİDYUM 192 İZTOPU'YMUŞ

Olay yerine gelen radyoaktif madde acil denetim ekiplerinin ölçümlerine göremaddenin büyük bir olasılıkla iridyum 192 iztopu olduğu açıklandı. Yetkililerden, insan sağlığına tehdit oluşturabilecek bir radyoaktif sızıntı söz konusu olmadığı açıklaması yapıldı. Havalimanı yetkilileri radyoaktif madde içeren konteyner ile 3 nakliyat çalışanının temas etmiş olabileceğini söylediler.

YASAL OLARAK SİPARİŞ EDİLMİŞ

THY tarafından nakliyatı gerçekleştirilen maddenin, Budapeşte'deki Ulusal Nükleer ve Biyoloji Laboratuvarı tarafından kullanılmak üzere Rusya'dan tamamen yasal yollardan sipariş edilen bir madde olduğu açıklaması yapıldı. Gece geç saatlerde Budapeşte Havalimanı tekrar hava trafiğine açıldı.

Yazarlar