SON DAKİKA
Tarih : 2019.09.23 12:57:48

Teknofest 1 Milyon 720 Bin Kişiyle Rekorları Alt Üst Etti

‘Milli Teknoloji Hamlesi’ne tanık olmak isteyen yüzbinlerce insan coşku ve heyecanla TEKNOFEST alanına akın etti. Dünyanın en büyük teknoloji festivaline katılım bu yıl rekor kırarak 1 milyon 720 bin kişi oldu. 17-22 Eylül’de altı gün boyunca Atatürk Havalimanında yapılan festivale katılanlar bir yandan Türkiye’nin teknolojide geldiği noktayı inceleme fırsatı bulurken diğer yandan gösteri uçuşları, konser, atölyeler ve yarışmalarla coşkuyu zirvede yaşadı. TEKNOFEST kapsamında yabancı ve yerli girişimcilerin buluştuğu ‘Take Off Uluslararası Girişim Zirvesi’ ile ‘Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları Kurultayı da düzenlendi.

İlklere sahne olan festival

Bu yıl ikinci kez düzenlenen TEKNOFEST’e gelen ziyaretçiler Baykar tarafından üretilen Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nı, yerli ve milli uçan araba Cezeri’yi ve TUSAŞ tarafından üretilen TF-X Milli Muharip Uçağı’nın prototipini ilk kez yakından görme fırsatını yakaladı. TEKNOFEST sergi alanında ise Türkiye’nin milli ve yerli imkânlarla ürettiği hava ve kara araçlarının yanı sıra yurt dışından gelen uçaklar sergilendi. İlk yerli ve milli helikopterimiz ATAK ve eğitim uçağı HÜRJET ile birlikte 38 farklı hava aracını festival alanında bulundu. Kara araçları bölümünde ise yolcularını mayın, balistik ve el yapımı patlayıcılara karşı koruyan BMC AMAZON UKS-OTONOM, ALTAY tankı, kirpi ambulans dâhil dokuz araç sergilendi. Teknofest’e İstanbul Havacılık Uzay ve Teknoloji Festivali’ne nefes kesen gösteri uçuşları da damgasını vurdu.

Altı gün boyunca devam eden etkinlikte, her gün Solo Türk’ün başlattığı gösteri uçuşları da ilklere sahne oldu. Ziyaretçiler Rusya’nın ünlü gösteri uçakları ‘Russian Knights Aerobatic Team’, Rus SU-35 savaş uçağı ve MC-21 yolcu uçağının gösteri uçuşlarını da Türkiye’de izlediler. Ahenk ve zorlu akrobasi şovlarıyla dünyaca ünlü Türk Yıldızları, ATAK helikopteri, Hürkuş, İçişleri Bakanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Red Bull, Yaralı Tahliyesi, SSJ-100, THK ve BE 200 ES Yangın Söndürme uçakları da yaptıkları gösteri uçuşları festivale gelenler tarafından büyük bir ilgiyle takip edildi.

Eğitim ve eğlence dolu

Çocuk, genç ve yaşlı demeden her yaştan insanın zamanını eğlenerek ve öğrenerek geçirdiği atölye çalışmalarına katıldı. Bu yıl ki festivalde Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı standında Uzay Taşları, Robotumu Kodluyorum, Roketimi Tasarlıyorum, Eğlenceli robotik, Nanoteknoloji, Enerji Teknolojileri, Elektronik Programlama, Robotik Kodlama, Mobil Uygulama ve Programlama ile Havacılık ve Uzay atölyelerine büyük ilgi gösterildi. Bursa Teknik Üniversitesi stant alanındaki Elektrik ve Elektronik Atölyesi ve Kodlama Atölyesi, TR Motor Standında ‘Motor Atölyesi’ ile Roket Yarışması Etkinlik Çadırında Tübitak Sage Roketimi Tasarlıyorum Atölyesi de yapıldı.

21 Eylül Cumartesi günü akşamı festival coşkusu Murat Dalkılıç konseriyle ikiye katlandı. Alanı dolduran on binlerce kişi Dalkılıç’ın şarkılarına eşlik ederek doyasıya eğlendi. Altı metreye kadar yükselip serbest uçuş deneyimi yaşatan Dikey Rüzgâr Tüneli, Türk Hava Kurumu Paraşüt Platformu, Gökbilim Planetaryumu ve Bilim Seferberliği Planetaryumu’na da ziyaretçiler TEKNOFEST boyunca büyük ilgi gösterdi.

Yazarlar