SON DAKİKA
Tarih : 2022.06.27 16:03:46

Türkiye Eurofighter Uçağı Alacak Mı?

F-35 programından çıkarılan Türkiye, ABD'den F-16 almak için temaslarını sürdürüyor. Washington yönetimi Ankara'nın bu talebini karşılamazsa Türk Hava Kuvvetleri için İngiltere'den savaş uçaklarının alınabileceği iddia edildi. Savunma sanayii kaynakları ise bu iddia için "gündemimizde yok" değerlendirmesi yaptı. F-35 programından çıkartılan Türkiye, milli muharip uçağını yapmak için çalışmalarını sürdürüyor. 2023'te sahneye çıkması beklenen milli savaş uçağının 2030'lu yıllarda seri üretilmesi hedefleniyor.

Ancak hem terörle mücadele operasyonları hem de Doğu Akdeniz ve Ege'deki gerilim nedeniyle Türk Hava Kuvvetleri elindeki mevcut F-4 ve F-16 uçaklarını yoğun olarak kullanıyor. Yoğun görevler nedeniyle bir zafiyet yaşanmaması ve bölgedeki silahlanma faaliyetlerine karşı Türk Hava Kuvvetleri'nin güç kaybetmemesi son derece önemli. Bu nedenle Türk Hava Kuvvetleri'nde milli muharip uçak dönemi başlayana kadar alternatif formül olarak kısıtlı sayıda savaş uçağı alınması gündeme geldi. Türkiye önce 40 adet F-16 savaş uçağı almak ve elindeki 80 uçağı modernize etmek için ABD'ye başvurdu. Bir süredir gözler milyar dolarlık ihale için yapılan teklifin kabul edilip edilmeyeceğine çevrildi.

Peki, ABD'den "red cevabı" gelirse veya Türkiye'nin talebine net bir cevap verilmezse ne olacak? O zaman ara formüllerin devreye girmesi ve Türkiye'nin başka bir ülkeden kısıtlı sayıda savaş uçağı alması ihtimali üzerinde duruluyor. Daha önce Rusya'da "SU" model uçaklarının alınması gündeme gelmiş ancak bu konuda somut bir adım atılmamıştı.Rusya’dan sonra ise İngiltere seçeneği öne çıktı. İlişkilerin her geçen gün geliştiği Londra'dan Eurofighter Typhoon model savaş uçaklarının alınabileceği belirtiliyor. Bu iddiayı destekleyen bir gelişme geçtiğimiz ay yaşandı. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, geçtiğimiz ay İngiltere temasları sırasında Typhoon uçaklarıyla uçan İngiltere Hızlı Tepki Uyarısı'nı da inceledi. Bu ziyaretin ardından ABD'nin F-16 satmaması durumunda Türkiye'nin Eurofighter Typhoon jetlerine yönelebileceğine yönelik iddialar ve haberler yaygınlaştı.

SAVUNMA SANAYİ KAYNAKLARI: GÜNDEMİMİZDE YOK

Son gelişmeler ve iddialar üzerine CNN TÜRK'e konuşan savunma sanayii kaynakları ise İngiltere'den Eurofighter Typhoon savaş uçağı alımının gündemde olmadığını kaydetti. Dışarıdan savaş uçağı alımı yerine milli muharip uçak geliştirme çalışmalarına yoğunlaşılması görüşünü savundu.

Yazarlar