SON DAKİKA
Tarih : 2020.05.29 16:28:42

Türkiye Krizi Daha Hızlı Atlatabilir

Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Ersel Göral, Türkiye sivil havacılık sektöründe, koronavirüs krizi sonrası toparlanma sürecinin, dünyadaki genel beklentilerden daha çabuk olacağını vurguladı. Bloomberg HT kanalında Üst Düzey programına konuk olan Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Ersel Göral, havalimanlarının Kovid-19 sürecini nasıl geçirdiklerini anlattı:

BU KRİZ DİĞERLERİNDEN ÇOK FARKLI

Covid-19 daha önce yaşadığımız krizlerin hiçbirine benzemiyor, etkileri ve sonuçları hepsinden daha sert, daha yapıcı olacak. Biz de buna göre hazırlıklarımızı yapıyor, önlemlerimizi alıyoruz. Bugün itibarıyla dünyada 25 bin uçak hizmet veriyor.

Bugün bu uçakların 18 bini yerde sadece 7 bin uçak havada görevde. Uluslararası Havalimanları Birliği’nin (ACI) verdiği rapora göre, 2020 yılında yaklaşık 9 milyar yolcuya hizmet verilecekti ancak bu sayı revize edilerek yaklaşık yüzde 45-50’lik düşüşle 4,5-5 milyar seviyesinde olacak. Dünyada sivil havacılık bu rakamlarla bu gerilemeyi yaşarken ne yazık ki biz de sivil havacılık temsilcileri olarak benzer verilerle yüzyüzeyiz.

2020’YE İYİ BAŞLAMIŞTIK

Geçen sene yaklaşık 36 milyon yolcuya hizmet vermiştik. Bu yılın ilk iki ayına gayet iyi başlamıştık, geçen yılın aynı dönemine göre yolcu sayımız yüzde 21 arttı. Ama Mart ortası salgının yayılmasıyla birlikte ciddi düşüşler yaşadık. Öyle görünüyor ki sivil havacılık temsilcileri olarak bizler seneyi yüzde 40-50’lik bir kayıpla kapatacağız.

TURİZM VE HAVACILIK BİRBİRİNDEN AYRILAMAZ

Turizmle havacılığı birbirinden ayırmak mümkün değil. Bizim gayrisafi yurtiçi hasılamızın yüzde 8-9’luk kısmı turizm ve havacılık sektörlerinin getirilerinden oluşuyor. Geçtiğimiz üç ayda sivil havacılık sektörü olarak 30 milyar dolarlık bir katkı sağlamayı düşünüyorduk. Ancak öyle görünüyor ki, Mayıs ayı sonu itibarıyla bu gelirin yaklaşık 7 milyar dolarlık kısmını kayıp olarak kaydedeceğiz. İlerleyen dönemlerde bu kayıplar mutlaka kapatılacak.

SİVİL HAVACILIK SEKTÖRÜMÜZ HIZLI TOPARLANACAK

IATA dünya genelinde havacılık sektöründe toparlanma sürecini üç yıl olarak öngörüyor. Ancak Türkiye’de sivil havacılık sektörü olarak dinamik yapımız, bu tarz kriz ortamlarına alışık oluşumuz, proaktif hareket etme kabiliyetimiz sayesinde bizim öngörümüz, önümüzdeki yılın ortaları itibariyle 2019 rakamlarına ulaşacağımız şeklinde

Yazarlar