SON DAKİKA
Tarih : 2018.02.19 17:14:21

Türkiye Kudüs’te ilk Kez Bilim Kongresi Düzenleyecek

Gazi Üniversitesi, Turkish Studies Dergisi ve Kudüs Üniversitesi iş birliğinde gelecek ay Kudüs'te düzenlenecek 2. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, Asya ve Avrupa'dan bilim insanlarını buluşturacak. Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kongrelerin dünyanın çeşitli ülkelerindeki bilim insanlarını bir araya getirdiğine ve birlikte nitelikli bilgi üretimine katkı sağlayacak çalışmalara zemin hazırladığına işaret etti.

İlki Turkish Studies Dergisi'nce İspanya'nın Endülüs bölgesinde düzenlenen Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi'nin ikincisinin, Gazi Üniversitesi, Turkish Studies Dergisi ve Kudüs Üniversitesi iş birliğinde 23-25 Mart'ta Kudüs'te yapılacağını bildiren Uslan, kongrenin Filistin için ilk olmasının, Türkiye açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı. Kongreye katılacak bilim insanlarının, Filistin'e 22 Mart Perşembe günü geleceğini aktaran Uslan, bu tarihin de ayrı bir öneminin bulunduğuna işaret ederek, "Bu yıl 22 Mart Perşembe gecesi Regaip Kandili. Bilim insanlarımız ve katılımcılar, Kudüs'e ayak bastıkları ilk geceyi, Regaip gecesini İslam alemi için Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'den sonra üçüncü kutsal mescit olan Mescid-i Aksa'da geçirme mutluluğuna nail olacaklar." değerlendirmesini yaptı.

Osmanlı dönemine ait görseller sergilenecek Rektör Uslan, 2. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi'nde Türk Tarih Kurumunun da desteğinin olacağını belirtti. Kongrede Osmanlı dönemine ait görsellerin de sergileneceğini söyleyen Uslan, "Filistin'deki kardeşlerimize sadece siyasetçilerimizin sahip çıkıyor olması yetmez. Her alanda iş birliğini geliştirmek gerekiyor. Sosyal bilimler özellikle bu anlamda öne çıkan bir alan. Bu kongre vesilesiyle bilimsel ve kültürel irtibatların kurulması sağlanacak ve bundan böyle Filistinli bilim insanlarıyla Türk bilim insanlarının ya da diğer bölgelerdeki bilim insanlarının iş birliği içinde daha güçlü bilimsel aktiviteler yapmalarının önü açılacaktır." ifadelerini kullandı.

Konferansta, "tarih ve sanat araştırmaları", "din ve toplum", "felsefe, davranış ve sağlık bilimleri", "bilişim teknolojileri ve uygumalı bilimler", "ekonomi, hukuk ve siyaset", "eğitim bilimleri" ile "dil ve edebiyat" olmak üzere 7 eş zamanlı sempozyum düzenleneceğini anlatan Uslan, şunları kaydetti: "Konferans için çok sayıda bildiri geldi. Şu ana kadar 300'e yakın bildiri, seçici kurul tarafından kabul edildi. Bunların 75'i farklı ülkeden ulaştı. Kongrede bildirileri Asya ve Avrupa kıtasından bilim insanları sunacak. Kongrede İngilizce, Arapça ve Türkçe dillerinde sunumlar gerçekleştirilecek.

Verimli bir kongre olacağını ümit ediyoruz." Bildirilerin son gönderim tarihinin 28 Şubat olduğunu kaydeden Uslan, ABD Başkanı Donald Trump'ın Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'a taşıma kararı aldığını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu karar, bölge barışını bozucu etkisi yönüyle ne kadar olumsuz ise bizim düzenlemiş olduğumuz kongre, bölge barışına katkı sağlaması açısından Filistinli kardeşlerimizin kendilerini yalnız hissetmemesi bakımından bir o kadar olumlu ve değerlidir." Kongrenin akademi dünyasında büyük heyecan uyandırdığını ifade eden Uslan, yazar Nuri Pakdil'in "Kudüs'süz, İstanbul'suz aşk yoktur" ifadelerini anımsatarak, "Akademisyenlerimiz arasında çok olumlu tepkiler geldi ve büyük bir heyecan uyandırdı. Bildiri sayısının yüksekliği bunu açıkça gösteriyor." dedi. Filistin topraklarının 1517'den 1917'ye kadar, 400 yıl Osmanlı hakimiyeti altında kaldığını hatırlatan Uslan, geçen yıl Kudüs'ün İngilizler tarafından işgalinin 100. yılı nedeniyle Türk Tarih Kurumu iş birliğinde panel düzenlediklerini de hatırlattı.

Yazarlar