SON DAKİKA
Tarih : 2022.12.24 22:52:06

Türkiye’nin İlk Uçak Fabrikası Yeniden Canlanacak

Bakan Akar’a, “Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Savunma Bakanları Toplantısı” için Kayseri’de bulunan Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov da eşlik etti. 1925’te kurulan ilk uçak fabrikası TOMTAŞ’ın 1928-1941 yılları arasında ürettiği uçaklarla dönemin en iyi havacılık fabrikalarından biri olduğunu belirten Akar, daha sonra fabrikanın faaliyetlerinin akamete uğradığını hatırlattı.

Akar, “Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ASFAT, TUSAŞ, TOMTAŞ Yatırım ve Erciyes Teknopark’ın katkısıyla savunma ve havacılık sanayisinde yeni başarılara imza atacağız. İnanıyoruz ki TOMTAŞ’ın yarım kalan hüzünlü hikâyesi büyük bir başarı hikayesine dönüşecek” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin savunma sanayii ile ilgili parasını verdiğini ürünleri alamadığı dönemlerin olduğunu belirten Akar, şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi, ‘Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz.’ Şu ana kadar yaptığımız, İHA/SİHA/ TİHA diğer ürünler, hepsi ortada. Bütün hafif silahlarımızı, obüslerimizi, helikopterlerimizi yaptık. MİLGEM’leri ihraç ediyoruz. Artık cin şişeden çıktı. Tankı da uçağı da yapacağız ve ülkemizin, asil milletimizin savunması ve güvenliğini sağlayacağız.”

Yazarlar