SON DAKİKA
Tarih : 2022.08.30 18:20:20

Türkiye’nin İnsansız Savaş Uçağı KIZILELMA İlk Kez Vatandaşla Buluşuyor

Türkiye'nin tek uzay-havacılık teknoloji festivali "TEKNOFEST" bu yıl Samsun'da düzenleniyor. 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusuyla beraber ayrı bir atmosfer yaşanıyor festivalde. TEKNOFEST'te Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı KIZILELMA da yer alıyor.

TEKNOFEST Karadeniz ile TÜRKPATENT 7. Uluslararası Buluş Fuarı ISIF'22'nin açılış töreninde TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar açıklamalarda bulundu. Bayraktar "Habis fikirli kişilere karşı birlikte mücadele edeceğiz. Ambargo sopası sallayanlar biz yolumuzdan dönmedikçe asla kazanamayacaklar" dedi.

CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, KIZILELMA'ya dair tüm merak edilenleri sordu. İnsansız savaş uçağı ne zaman havada olabilecek? "KIZILELMA"nın farkı ne olacak? Kaç saat havada kalabilecek? Kaç kilo mühimmat taşıyabilecek? Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar yanıtladı. BAYKAR Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar, CNN TÜRK canlı yayınında Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk'ün sorularını yanıtladı. İnsansız Savaş Uçağı Bayraktar Kızılelma ilk kez Samsun'da düzenlenen TEKNOFEST'te görücüye çıktı. Haluk Bayraktar, "Kızılelma havada 5-6 saat kalabiliyor. Toplam kalkış ağırlığı 6 ton civarında. Maliyeti yüksek olmayacak, daha düşük maliyetle çok daha fazla üretebileceğiz. Kızılelma'da hedefimiz 2023'ün ilk çeyreğinde bu uçağı uçurmak" dedi.

Biz ilk defa Akıncı'yı 2019 yılında TEKNOFEST'te sergilemiştik. 4 farklı ülkeye de ihracatı gerçekleşmiş bir sistem. Artık bu teknolojinin son noktası, geleceği, insansız savaş uçağı. Bu bizim geleceğe yönelik yatırımımız. Burada gördüğünüz uçak ses hızına yakın hızlarda uçabiliyor. Çok yüksek irtifaya çıkabiliyor. Kızılelma'da hedefimiz 2023'ün en geç ilk çeyreğinde bu uçağı uçurmak. (İnsansız savaş uçağımız F-16'nın yerini alabilir mi?) Kesinlikle. Ülkemizi, milletimizi güçlü kılacak teknolojiler bizim geliştirdiğimiz teknolojiler. AKINCI şu an taşıdığı yük kapasitesiyle F-16'nın yükünü alabilecek kapasitede. Bizim ülkemizi güçlü kılacak sistemler bizim kendi geliştirdiğimiz bu sistemler. Benim inancım bu tarz sistemler, kendi insanımızın geliştirdiği sistemler ülkemizi ileriye taşıyacak.

HAVADA 5-6 SAAT KALABİLİYOR

Kızılelma havada 5-6 saat kalabiliyor. Toplam kalkış ağırlığı 6 ton civarında. Maliyeti yüksek olmayacak, daha düşük maliyetle çok daha fazla üretebileceğiz. Kızılelma'nın böylesine önemli misyonu var. Ülkemiz savaş uçağı anlamında da buna kavuşmuş olacak. İnşallah kısa bir süre içinde uçuşu gerçekleşecek. Biz ilk defa Akıncı'yı 2019 yılında TEKNOFEST'te sergilemiştik. 4 farklı ülkeye de ihracatı gerçekleşmiş bir sistem. Artık bu teknolojinin son noktası, geleceği, insansız savaş uçağı. Bu bizim geleceğe yönelik yatırımımız. Burada gördüğünüz uçak ses hızına yakın hızlarda uçabiliyor. Çok yüksek irtifaya çıkabiliyor. Kızılelma'da hedefimiz 2023'ün en geç ilk çeyreğinde bu uçağı uçurmak.

Yazarlar