SON DAKİKA
Tarih : 2019.07.19 13:00:59

Uçak Biletlerine İklim Vergisi Geliyor

Almanya Çevre Bakanı Svenja Schulze, Almanya’da uçak biletlerinin tren biletlerinden daha ucuz olduğunu savundu ve hava taşımacılığına iklim koruma vergisi getirmek istediğini söyledi. Muhalefet ise “O zaman tren biletini ucuzlat” tepkisini gösterdi.

Başbakan Angela Merkel, Çevre, Ekonomi, Maliye, Ulaştırma, Tarım ve İçişleri Bakanlarından oluşan iklim kabinesiyle, üçüncü kez toplandı. Toplantı öncesi bir açıklama yapan SPD’li Çevre Bakanı Svenja Schulze, iklim gazı emisyonunda hava taşımacılığının da masraflara dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Schulze, “Hava trafiğinde adil bir CO2 bedeline ihtiyacımız var. Avrupa çapında böyle bir uygulama en doğru yol. Ama Almanya AB içinde bir uzlaşmayı bekleyemez. Ben hava taşımacılığı vergisinin hemen artırılmasından yanayım” dedi.

FRANSA’YI ÖRNEK GÖSTERDİ

Hava taşımacılığında iklim koruma vergisi getirilmesi durumunda, uçak bileti fiyatları kaçınılmaz olarak artacak. Almanya’da 2011’den beri 7.38 Euro ile 41.49 Euro arasında havayolu vergisi kesiliyor. Bu vergilerden geçen yıl federal bütçeye giren para miktarı 1.2 milyar Euro. Çevre Bakanı Schulze’nin önerisi kabul edilirse, mevcut havayolu vergisine bir de iklim koruma vergisi eklenecek. Schulze, Fransa’nın 2020 yılından itibaren uçak biletlerine çevre vergisi getirme kararını da örnek gösterdi. Verginin bilet başına 1.50 Euro ile 18 Euro arasında olacağı tahmin ediliyor.

O ZAMAN TREN BİLETİNİ UCUZLAT

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, Çevre Bakanı Schulze’nin hava taşımacılığına iklim vergisi önerisine karşı çıktı. Muhalefet partisi Hür Demokrat (FDP) Meclis Grup Başkan Yardımcısı Christian Dürr de Bakan Schulze’nin uçak biletleri tren biletlerinden daha ucuz örneğini eleştirdi. Dürr, “Uçak bileti pahalı hale getirileceğine tren biletlerini ucuzlatın” dedi.

Yazarlar