SON DAKİKA
Tarih : 2024.06.22 01:53:17

Uçak Kazasında Ölenlerin Aileleri Rekor Tazminat İstedi

İki Boeing 737 Max uçağı kazasının kurbanlarının aileleri, "ABD tarihindeki en ölümcül kurumsal suç" nedeniyle dava açılmasını istedi ve toplamda 24,8 milyar dolar (Yaklaşık 806 milyar 603 milyon TL) para cezası talep etti. Ailelerin avukatı Paul Cassell, "Boeing'in suçlarının muazzam insani maliyeti" dikkate alındığında bu miktarın "haklı ve açıkça uygun" olduğunu söyledi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin incelediği 32 sayfalık mektupta Avukat Cassell, 2018 ve 2019 yıllarında meydana gelen iki kazada 346 kişinin ölümü üzerine ABD hükümetinin şirketi yönetenleri yargılaması gerektiğini vurguladı. Mektupta, Boeing'in CEO'su Dave Calhoun'un salı günü Kongre'ye ifade verirken özür dilemesine de dikkat çekildi. Avukat Cassell mektupta, CEO Calhoun’un mağdurlarının aile üyeleri tarafından sıkıştırılırken, "Yarattığımız acıdan dolayı özür dilerim" dediğini de hatırlattı.

700'DEN FAZLA İNSAN HAYATINI KAYBETTİ

İki 737 Max uçağı, hemen hemen aynı nedenle meydana gelen kazalarda düşmüş, 346 kişi hayatını kaybetmişti. Ekim 2018'de, Lion Air uçuşundaki 189 kişinin tamamı, uçağın Endonezya'nın Jakarta kentinden kalkışından 13 dakika sonra Java Denizi'ne düşmesi sonucu hayatını kaybetmişti. Mart 2019'da Etiyopya Havayolları'na ait bir uçuş, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'dan kalkıştan altı dakika sonra düştü. Uçaktaki 157 kişinin tamamı yaşamını yitirmişti. Yapılan incelemelerde her iki kaza da hatalı uçuş kontrol sistemleriyle bağlantılı olduğu belirlenmişti. Avukat Calhoun, Kongre'deki görünümünde şirketin hatalar yaptığını kabul etti ve geçmişten "öğrendiğini" söyledi.

Ocak ayında da Alaska Havayolları uçuşu sırasında bir 737 Max uçağının kapı panelinin uçuş sırasında gövdede açık bir delik bırakarak uçması skandalı yaşanmış, bununla ilgili de soruşturma başlatılmıştı. Kazalarda ölenlerin aileleri salı günü Kongre'deki duruşmaya katıldı ve sevdiklerinin fotoğraflarını gösterdiler.

Babası 2019'daki uçak kazasında hayatını kaybeden Zipporah Kuria, "Boeing CEO'sunun bu şirkette yapılan güvenlik iyileştirmeleri hakkında Senato'ya ve dünyaya söyleyeceklerini bizzat dinlemek için İngiltere'den Washington DC'ye uçtum. ABD hükümetinin, Boeing yöneticilerini 346 kişinin ölümünden cezai olarak sorumlu tutmasını istiyorum. Adaleti görene kadar dinlenmeyeceğiz" dedi.

Yazarlar