SON DAKİKA
Tarih : 2021.05.30 00:08:15

Uçak Krizinde Gerilim Artıyor! Putin’den Destek Mesajı

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile Soçi kentindeki konutunda bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin uçak krizi konusunda Belarus'a karşı takındığı tavrı eleştirerek, Belarus'un yanında olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’yu Soçi kentinde bulunan konutunda ağırladı. Putin ve Lukaşenko görüşmede, Atina-Vilnius seferini yapan Ryanair yolcu uçağının 23 Mayıs'ta Minsk’e zorla indirilerek muhalif gazeteci Roman Pratasievich'in gözaltına alınması üzerine Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile Belarus arasında patlak veren krizi de ele aldı. Batılı ülkelerin Belarus’a karşı takındığı tavrı eleştiren Rusya lideri Putin, AB ülkelerinin Belarus'a yönelik tepkilerini “duygu patlaması” olarak nitelendirdi. Putin, “Anlaştığımız gibi buraya geldiğiniz için teşekkür ederim, biz daha bu yeni duygu patlaması dalgası yaşanmadan önce anlaşmıştık. Evet, duygu patlaması” dedi.

“BATILI ÜLKELER ÇİFTE STANDART UYGULADI”

Putin, 8 yıl önce eski Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales’in uçağının Avusturya’ya indirildiğini hatırlatarak, “Morales'i uçaktan indirdiler ve sessizlik hakimdi” diyerek batılı ülkelerin çifte standart uyguladığını savundu. Görüşmede, Belarus ile Rusya arasındaki “Birlik Devlet” projesine de değinen Putin, “Emin adımlarla ilerliyoruz. Bu çalışma, vatandaşlarımıza somut sonuçlar getirmeye başladı. Burada tek önemli nokta, her şeyin tutarlı bir şekilde acele etmeden ve kademeli bir şekilde yapılması. Yani, çıkarlarımızın her ülkenin kendi belirleyeceği şekilde sağlanması” dedi. Putin ayrıca, Rus mühendisler tarafından Belarus’a inşa edilen nükleer güç santralinin birinci güç ünitesinin önümüzdeki Haziran ayında devreye sokulacağını da duyurdu.

ZAHAROVA: TAM BİR SORUMSUZLUK

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, AB ülkelerinin Belarus’a hava sahasını kapatmasına tepki göstererek, “Batı'nın siyasi nedenlerle Belarus’a hava sahasını kapatması tam bir sorumsuzluk. Bu karar, yolcuların güvenliğini riske atıyor” ifadelerini kullandı.AB’yi sağduyulu olmaya çağıran Zaharova, “Siyasetin amacı sağduyuyu ortaya çıkarmaktır. Bugün AB’de siyaset, giderek sağduyudan yoksunlaşıyor. Brüksel’in vatandaşları hayali değil, gerçek tehditlere karşı korumak için etkili önlemleri nasıl alacağını öğrenmesinin zamanı geldi” dedi.

Yazarlar