SON DAKİKA
Tarih : 2020.10.23 13:43:26

Uçakta Maske Takmak Riski Azaltıyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs pandemisi ile birlikte insanların gündelik yaşamı belirgin biçimde değişti. Uzun süre dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarının ardından kontrollü bir şekilde normale dönüşler başladı. Vaka sayıları yeniden pek çok ülkede artışa geçse de bir yandan da maskeli yaşam hayatımızın bir parçası haline geldi. Özellikle havayolu taşımacılığında riskin daha yüksek olması maske kullanımını mecburi kılıyor.

Yapılan son araştırmalar uçakta maske takmanın virüsün yayılımını büyük ölçüde engellediğini ortaya çıkardı. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Çin'de ortaya çıkan corona virüs salgını ülkenin önemli kentlerinden biri olan Wuhan'da hayatı felce uğratmıştı. Kısa sürede önce Uzakdoğu ülkelerinde daha sonra da Avrupa ve Amerika'ya en nihayetinde de tüm dünyaya yayılan salgını Dünya Sağlık Örgütü pandemi ilan etmişti. Mart ayına gelindiğinde neredeyse tüm dünyada vakaların patlama yaşandığı salgın nedeniyle ülkeler uzun süredir eşi benzeri görülmemiş önlemler almaya başladı. Bütün sektörleri etkileyen pandemi, sınırların kapatılmasıyla birlikte özellikle havacılık dünyasına büyük bir darbe vurdu.

2019'da taşımacılıkta rekor üstüne rekor kıran ve ulaşımdaki payını git gide arttıran havacılık, pandemi nedeniyle büyük yara aldı. Ancak ülkelerin sınırlarını yeniden açmaya başlamasıyla birlikte havacılıkta da hareketlilik yaşandı Pandemi ile birlikte hayatımıza giren ve yeni normalimiz haline gelen maske kullanımı uçaklar için de bir zorunluluk haline geldi. Bu süreçte pek çok insan maske kullanmaya karşı çıksa da yapılan araştırmalar maske kullanımının virüsün yayılmasını engellemede ne denli önemli olduğunu ortaya çıkardı. Halihazırda tüm uçaklarda maske kullanımı zorunlu olmakla birlikte kimi yolcuların, uçuş sırasında maskelerini indirdikleri de bir gerçek.

Alabama Üniversitesi'nden bir ekip 16 Haziran - 5 Temmuz tarihleri arasında Dubai-Hong Kong arasındaki uçuşlarda salgının yayılmasını araştıran bir çalışma gerçekleştirdi. Yolculuklar sırasında beş uçuşta corona virüs taşıyan hastalar bulunmasına rağmen sıkı maske tedbirleri sayesinden virüsün uçaktaki diğer yolculara bulaşmadığı ortaya çıktı. Sekiz saati aşkın süren yolculuğa rağmen virüs taşıyıcılardan kimseye hastalığın bulaşmaması maske kullanımının bu süreçte ne denli önemli olduğunu gösterdi.

Yazarlar