SON DAKİKA
Tarih : 2019.11.16 16:36:00

Üçüncü Pist 29 Ekim’de Hizmete Girecek Gibi Görünüyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul ile ilgili Hürriyet’e açıklamalarda bulundu. Projenin maliyetinden Kanal İstanbul ÇED süreci başlıklarına kadar değinilen röportajda Turhan: “Finansmanla ilgili görüşmeler sürüyor. Çinliler de ilgileniyor ama en çok ilgili olan Benelüks ülkeleri. Onlar, hem teknolojik, hem de bu alanda iş deneyimi olan ülkeler.” ifadeleri ile muhtemel Kanal İstanbul Çin ve diğer ülke alternatiflerinin varlığından bahsetti.

KANAL İSTANBUL ÇED RAPORU TAMAMLANDI!

Kanal İstanbul ÇED raporunun tamamlandığı bilgisini veren Bakan Turhan, planlama süreçlerinde de sona yaklaşıldığını belirtti.

“KANAL İSTANBUL BOĞAZ GEÇİŞ TALEPLERİNİ KARŞILAMAK İÇİN ŞART!”

Kanal İstanbul gerekliliği ile ilgili de açıklamalarda bulunan Turhan: “İstanbul Boğazı, hatta Çanakkale Boğazı, deniz ulaşım taleplerini karşılamakta zorlanıyor. İstanbul Boğazı’nda yılda 25 bin gemi geçirme kapasitemiz var. En iyi şartlarda 40 bine zor çıkıyoruz. 2013’te 40 bine çıktı, sonra 35 binlere inmişti. Şimdi bu trend artmaya başladı.” “Asya ülkelerinin ekonomisi giderek gelişecek, Çin’de üretilen malların hatta Kuzey Asya’da üretilen malların, Karadeniz’deki limanlar vasıtasıyla dünyaya açılması gündeme geldiğinde buradan 70 bin araç geçişi talebi olacak. İstanbul Boğazı’ndan geçmesi mümkün değil. Kanal İstanbul, bir ulaşım projesidir ve bu boğazdaki geçiş taleplerini karşılayabilmemiz için şarttır.” şeklinde ifade etti.”

“KANAL İSTANBUL FİNANSMAN ŞARTLARINA GÖRE 20 MİLYAR DOLARI BULACAK BİR PROJE”

Projenin finansmanı hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Turhan, Kanal İstanbul Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Kurum’dan farklı bir maliyet bilgisi paylaştı. Turhan: “Şu anda Avrupa’da sıkışmış, hatta faizlerin eksiye düştüğü bir finans piyasası var. Bu ortamları, iyi değerlendirmemiz lazım. Finansman şartlarına bağlı olarak, 20 Milyar doları bulacak bir proje.” İfadeleri ile proje maliyeti ile ilgili bilgi verdi.

“ÜÇÜNCÜ PİST 29 EKİM’DE HİZMETE GİRECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR”

Kanal İstanbul ile ilgili açıklamaların ardından İstanbul Havaalanı hakkında değerlendirmelerde bulunan Turhan, üçüncü pist inşaatı için gerçekleşebilecek muhtemel tarihi verdi. Turhan: “Haziran ayını zorluyoruz ancak, 29 Ekim’de hizmete girecek gibi görünüyor.” şeklinde beklenilen tamamlanma tarihini belirtti.

“ABD ARDINDAN TÜRKİYE KAVUŞMUŞ OLACAK”

İnşaatı devam eden İstanbul Havaalanı üçüncü pisti ile ilgili açıklamalarına devam etti: “Böylece dünyada yalnızca ABD’de uygulanan üç piste eş zamanlı iniş kabiliyetine Türkiye de kavuşmuş olacak. Bu da taksi sürelerinin kısalmasını sağlayacak.” “Şu anda yeni havalimanını eleştirenlerin ellerinde bir tek bu argüman kaldı. Taksi süreleri çok uzun diyorlar. Ben, her seferinde ölçüyorum. En fazla 27 – 28 dakikayı buluyor. Üçüncü pistte bu süre çok daha kısalacak.”

“YERLİ VE MİLLİ ELEKTRİKLİ TREN TAMAMLANMA NOKTASINA GELDİ”

İstanbul Havalimanı metrolarında Gayrettepe hattının 2020 yılı sonunda hizmete gireceğini belirten Turhan, Halkalı hattının da 2021 sonunda devreye alınacağını belirtti. Böylece havaalanı istikametinde 350 Bin yolcu taşıma kapasitesi elde edileceğini belirten Turhan, çalışmaları devam eden yerli ve milli elektrik trenle ilgili: “Yerli ve milli elektrikli ren çalışmalarımız da tamamlanma noktasına geldi diyebilirim.” “Proje, Eskişehir’deki TÜLOMSAŞ fabrikamızda devam ediyor. 2020 yılı içerisinde test sürüşlerini yapacağız. İlk prototipin ardından da gelecek olan talepler doğrultusunda seri üretime geçeceğiz.” şeklinde açıklamada bulundu.

Yazarlar