SON DAKİKA
Tarih : 2021.02.24 14:27:18

Uçuşlarda Dijital Pasaport Dönemi Başlıyor

Etihad ve Emiratas yakın dönemde dijital pasaport olarak da adlandırılan IATA bazlı bu mobil uygulamayı tüm uçuşlarda kullanmaya başlayacak. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli iki önemli havayolu şirketi, tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını sürecinde daha güvenli uçuş hedefiyle bir mobil uygulamayı devreye sokmaya hazırlanıyor. Etihad ve Emiratas yakın dönemde dijital pasaport olarak da adlandırılan IATA bazlı bu mobil uygulamayı tüm uçuşlarda kullanmaya başlayacak.

IATA Travel Pass adlı uygulamanın amacı yolcuların aşı durumlarını, hastalığı geçirip geçirmediklerini ve güncel durumlarını bildirmek. 2019 yılının sonunda Çin’in Hubei eyaletindeki Wuhan kentinde ortaya çıkan kısa sürede ülke çapında bir salgına dönüşen ardından da önlemlerin yetersiz kalmasıyla tüm dünyaya yayılan korona virüs salgını, bir yılı aşkın bir süredir tüm dünyayı etkilemeye, gündelik alışkanlıkları değiştirmeye ve sekteye uğratmaya devam ediyor. Salgın nedeniyle dünya genelinde vaka ve can kaybı sayıları her gün artarken dünyanın pek çok ülkesinde sıkı tedbirler uygulanmaya devam ediyor. Sokağa çıkma kısıtlamaları, mekanların kapalı tutulması ve hatta ülkenin tamamen karantinaya girmesi gibi uygulamalarla her devlet salgın karşısında çeşitli önlemleri uyguluyor. Bir yılı aşkın bir süredir devam eden salgın üretimin yanı sıra turizm, kültür-sanat, eğlence gibi sektörleri de olumsuz etkiledi. Binlerce uçuş iptal edilirken yine sayısız etkinlik de salgın önlemleri de salgından üstüne düşen payı aldı.

Dünya çapında hayat durma noktasına geldi. Tüm bu kısıtlamalar günümüzde de devam ediyor. Dünya genelinde pek çok ülkede salgın nedeniyle sosyal hayatın durma noktasına gelmesi yeni tartışmaları da beraberinde getirirken 2021’in ilk günlerinden itibaren pek çok devlet, vatandaşlarına yönelik aşılama kampanyalarına başladı. Çok sayıda firmanın ürettiği farklı aşılar gerekli izinlerin ardından kullanılmaya başlandı.Aşılama çalışmalarının başlamasıyla birlikte uzmanlar yakın gelecekte salgının etkilerinin azalacağını ümit ediyor. Öte yandan aşılama süreci aynı zamanda özellikle uluslar arası uçuşlarda yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Aşı pasaportu veya karnesi bir süredir dünya gündeminde yer tutmaya devam ediyor. Aşı karnesi uygulaması bazı Afrika ülkelerinde epeydir talep edilen bir belge. Öyle ki bu ülkelere gidecek olanlar sınırdan ancak belirlenmiş aşıları yaptırmışsa ve bunu da aşı karnesiyle kanıtlayabilirse geçebiliyor.

Uygulanan bu yöntemin şimdi de korona virüs sürecinde de seyahatlerde geçerli olması tartışılıyor. Ancak başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere Avrupa Birliği de bu uygulamaya sıcak bakmadıklarını ve uygulamayı düşünmediklerini ifade ettiler. Ancak yine de pek çok ülkenin bundan sonraki süreçte gelen yabancılardan aşı olduğuna dair belge isteyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Bazı havayolu şirketleri de bu süreçte hem kendi uçuş güvenlikleri hem de ülkelerin doğrultusunda hareket etmek adına bir takım yeni kararları uygulamaya hazırlanıyor. Uçuş esnasında maske ve siperlik takılması, sürekli dezenfektan kullanılması zaten epeydir uçaklarda salgına karşı alınan önlemler arasındaydı. Bunun yanı sıra dijital pasaport da artık yavaş yavaş hayatımıza girecek gibi duruyor. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli iki havayolu şirketi önümüzdeki mart ayından itibaren tüm yolcularından uçuş öncesinde kullanmaları gereken bir uygulamayı indirmelerini talep edecek.

IATA’nın öncüsü olduğu bu mobil uygulama, yolcuların aşı durumu, hastalığı geçirip geçirmediklerini ve şu anki sağlık durumlarına dair bilgiler içermekte. IATA Travel Pass adını taşıyan ve hem İOS hem de Android bazlı telefonlarda bulunan uygulama artık Emirates ve Etihad havayollarında kullanılması zorunlu olacak. Her iki havayolu şirketi tarafından yapılan açıklamaya göre Mart 2021 itibarıyla yapılacak olan seyahatlerde bu mobil uygulamanın kullanımı zorunlu hale gelecek. Tüm yolcular uçuş öncesi IATA Travel Pass uygulamasındaki QR kodu uçuş görevlilerine gösterip uçağa sonrasında alınacak. Uygulamanın önümüzdeki dönemde yaygınlık kazanması ve diğer havayolu şirketleri tarafından da kullanılması bekleniyor.

Yazarlar