SON DAKİKA
Tarih : 2017.06.05 10:50:12

United Airlines Venezuela’dan Çekildi

Amerikalı otomotiv devi General Motors (GM) ve dünyanın en büyük hava yolu şirketlerinden United Airlines Venezueladan çekildiğini duyurdu. 17 Nisanda GMye ait bir fabrika kamulaştırılarak işçilere verilmişti,

GM tarafından yapılan açıklamada şirketin faaliyetlerinin Venezuela’da "tamamen durdurulduğu ilan edildi. Açıklamada GM’un durumu çözmek için defalarca Venezuelalı yetkililerle görüşme talep ettiği ancak yanıt alınamadığı belirtildi.
 
Venezuela yasalarına göre bir yerde çalışan işçilerin yüzde 51i imza verirse hükümet burayı kamulaştırıp işçilere veriyor. GM işçileri de fabrikanın kamulaştırılması için imza vermişti. Hükümet tarafından yapılan açıklamada ise fabrikayı işgal etmek gibi bir niyetÿolmadığını söylendi.
 
Venezuela’daki üretim fabrikasında 2 bin 678, ülke genelinde de 3 bin 900 çalışanı bulununanÿülke otomotiv endüstrisinde payı iseÿyüzde 55 olarak kaydediliyordu. İspanya basınında yer alan haberlere göre Hugo Chavez’in Bolivarcı sosyalizme geçişi açıkladığı 2006’da 68 bin 147 araba üretimiyle lider konumda olan GM 2016’da bayilere sadece 2 bin 849 araç teslim etti. 
 
HAVAYOLU ŞİRKETLERİ DE GİDİYOR
 
Dünyanın en büyük hava yolu şirketi United Airlines ise ülkedeki ekonomik krizden etkilendi. Şirket 1 Temmuz’da Houston ve Caracas arasında son kez uçacağını açıkladı. United Airlines bu kalıcı" kararın nedenlerini seferlerindeki doluluk oranının düşüklüğü ve şirketin Venezuela operasyonunun finansal olarak yönetilemez duruma gelmesiyle açıkladı.
 
Alitalia, Lufthansa, Latam, Aeromxico, Air Canad  ve Gol gibi havayolu şirketleri de ülkeden ayrılırken Iberia, Air Europa, American Airlines ve Aerol¡neas Argentinas uçuş sıklıklarını azalttı.

Yazarlar