SON DAKİKA
Tarih : 2021.02.15 16:14:53

Ünlü İsimlerin İkonik Özel Uçağı Tarihe Karışıyor

Bir dönem ünlü isimlerin sıklıkla kullandığı özel uçak ‘Learjet’in üretimi sona eriyor. Kanada merkezli Bombardier şirketi, 1960’lardan itibaren ‘zenginliğin sembolü’ olan ikonik Learjet’in üretimini durduracağını açıkladı.

Şirket, alıcıların daha büyük, daha konforlu ve daha uzun menzilli modellere geçmesinin ardından bu kararı aldıklarını bildirdi. İlk olarak 1962 yılında ABD’nin Kansas eyaletinde üretilen uçak, ünlü şarkıcı Frank Sinatra ile popüler hale gelmişti. Frank Sinatra’ın Learjet’ini Marlon Brando, Dean Martin ve Elvis Presley gibi efsane isimler kullanmıştı. Learjet, Pink Floyd’un ‘Money’, Carly Simon’un ‘You’re So Vain’ gibi şarkılarında yer almış, başta ‘Mad Men’ dizisi de olmak üzere popüler kültürde pek çok yapımda kendine yer bulmuştu.

Piyasadaki ilk üç yılında satılan 104 Learjet’ten 23’ü kazaya karıştı. Ünlü şarkıcı Frank Sinatra’nın annesi Dolly Sinatra’yı Palm Springs’ten Las Vegas’a götürmek amacıyla kiraladığı ‘Learjet 24’ düşmüş, Dolly Sinatra ile birlikte uçaktaki herkes kazada hayatını kaybetmişti. ABD’li golfçü Payne Stewart ve diğer dört kişi de 1999’da Güney Dakota’da bir Learjet kazasında ölmüştü.

Yazarlar