SON DAKİKA
Tarih : 2021.01.06 12:00:33

Ünlü Tasarımcıdan Elektrikli Uçak Projesi

Günümüzün en büyük problemlerinden biri olan çevre kirliliği, ulaşım araçlarının fosil yakıt kullanmasından dolayı içinden çıkılamaz bir hal aldı. Bu soruna uçaklar özelinde çözüm bulmak isteyen Polonyalı tasarımcı Michal Bonikowski, Eather One projesini geliştirdi.

Uçaklar için yakıt derdi bu projeyle son mu buluyor ?

Çok sayıda uluslararası ve prestijli tasarım ödülü sahibi olan Bonikowski, hava ile çalışan elektrikli uçak konseptini duyurdu. Projenin ana temeli elektrikli uçakların pillerini şarj etmek için hava enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmeye dayanıyor. Kısacası uçuş sırasında gövdeden statik enerji boşalıyor ve mekanik enerji elektrik enerjisine dönüştürülüyor.

Elektrikli uçaklarda en temel sorun pilin ağırlığı. Ancak Bonikowski, havanın kendi bünyesinde zaten elektrik barındırdığını ve bu problemi de uçağın yarattığı sürtünmeyle telafi edilebileceğini açıklıyor. Tasarımcı, uçuş sırasında yakıt tankları yerine kanatlara triboelektrik nanojeneratörler kurulmasını da önerdi.

Tasarım ve menzil konusu birçok kişinin aklında soru işaretleri oluşturdu

Tasarım konusunda kanatlarında yer alan nanojeneratörlerin hesaba katılmadığı takdirde Eather One’ın tıpkı normal bir uçak gibi göründüğü belirtildi. Pratikte bu tür bir elektrikli uçak için motorlarına güç sağlamak için hava kuvveti ne derece yeterli olacak?

Her zaman yeterli derecede enerji elde edebilecek mi? Bunun gibi bir çok soru açıkta kalıyor. Ancak Bonikowski, hava sürtünmesinin havacılığın karbon ayak izini azaltacak temiz enerji kaynağı olabileceğinden emin.

Yazarlar