SON DAKİKA
Tarih : 2018.10.18 01:20:47

Usta Foto Muhabiri Ara Güler Hayatını Kaybetti

İstanbul fotoğraflarıyla hafızalara kazınan, dünyaca ünlü birçok kişiyi fotoğraflayan efsanevi fotomuhabiri Ara Güler, dün gece tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında yaşama veda etti. “Sanat olmasına gerek yoktur fotoğrafın. Fotoğraf tarih olayıdır.

Tarihi zaptediyorsun. Bir makine ile tarihi durduruyorsun” diyen usta fotomuhabiri Ara Güler, dün 23.20’de tedavi gördüğü Florence Nightingale Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Doktor Zafer Gökay, Güler’in yakınlarına yaptığı açıklamada, “Serviste üç kez resüsitasyona cevap vermiş, yoğun bakımda da iki kere verdi ama üçüncüsünde ne yazık ki döndüremedik, başımız sağ olsun. Tamamen kalp yetersizliği” dedi. Londra’dan gelen arkadaşı Coşkun Aral acı haberle yıkıldı.

Yakın arkadaşı gazeteci Coşkun Aral ise “Türkiye’nin ve dünyanın başı sağolsun. Bütün dünyanın tanıdığı kendi kuşağının tanıdığı en önemli fotoğrafçılardan biriydi. Her zaman mütevazı bir insandı. Çok önemli bir insanı kaybettik” dedi. Ara Güler, 16 Ağustos 1928’de İstanbul’da doğdu. Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her alanında çalıştı. 1950’de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne devam etti.

MASTER OF LEICA

1958’de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu fotomuhabirliği görevlerini üstlendi. 1953’te Paris Magnum Ajansı’na katıldı. İngiltere’de yayımlanan “Photography Annual Antolojisi” tarafından dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri seçildi. Aynı yıl ASMP’ye (Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği) tek Türk üye olarak kabul edildi. Çok az fotoğrafçıya verilen “Master of Leica” unvanını 1962’de kazandı. Ara Güler’in fotoğraflarının büyük bir bölümü Fransa, ABD ve Almanya’da çeşitli müzelerde sergileniyor. 18 Ağustos’ta, Güler’in 90. doğum gününde İstanbul’da da Ara Güler Müzesi açılmıştı.

DÜNYA VATANDAŞIYIM

ARA Güler “Bana İstanbul fotoğrafçısı diyorlar. Ama ben dünya vatandaşıyım. Dünyanın fotomuhabiriyim” diyordu. Usta fotoğrafçı, İsmet İnönü, Winston Churchill, Indira Gandi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Picasso gibi birçok ünlü kişi ile röportajlar yaptı ve fotoğraflarını çekti. En ünlüsü fotoğrafçılara poz vermeyen Picasso röportajıydı.

ARA GÜLER KİMDİR?

Ara Güler 16 Ağustos 1928'de Beyoğlu, İstanbul'da doğdu. Tam adı Aram Güleryan’dır. Annesinin adı Verjin’dir. Eczacı olan babası “Dacat Güler” Giresun'un Şebinkarahisar ilçesi, Yaycı Köyü’nden 6 yaşındayken okumak için İstanbul’a geldi. Ara Güler 1951 yılında Kuruçeşmedeki Getronagan Ermeni Lisesi'nden mezun oldu. Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalışırken Muhsin Ertuğrul'un tiyatro kurslarına devam etti.

Çünkü yönetmen veya oyun yazarı olmak istiyordu. 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine devam etti. Ara Güler’e lise yıllarında babası ilk 35 milimlik film makinesini ve bir fotoğraf makinesi alıp Yeni İstanbul gazetesine 'foto muhabiri' olarak işe girmesine yardımcı olmuştur. İlk çektiği fotoğraf ; 1950 yılında Ticaniler denen gerici bir grubun kırdıkları Gümüşsuyu'ndaki Atatürk heykelinin resmidir. 1953'de Henri Cartier Bresson ile tanışarak Paris Magnum Ajansı'na katıldı ve İngiltere'de yayımlanan "Photography Annual Antalojisi" onu dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl ASMP'ye (Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği) tek Türk üye olarak kabul edildi.

Yazarlar