SON DAKİKA
Tarih : 2024.06.04 00:42:00

Wingman Konsepti Berlin’deki Fuarda Görücüye Çıkıyor

Airbus, insanlı savaş uçakları için insansız eskort görevlerini yerine getirebilecek “Wingman Konsepti”ni Berlin'deki Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı ILA'da sunacak. Askeri havacılıkta “Wingman”, uçuş liderliğini koruyan ve destekleyen, daha fazla taktik seçenek sunan ve dolayısıyla görev başarısına katkıda bulunan hava aracı.

Airbus konseptinde Wingman, Eurofighter gibi güncel bir savaş uçağında bir pilot tarafından komuta edilecek ve yalnızca insanlı uçaklara daha büyük tehdit oluşturacak, yüksek riskli görevler üstlenebilecek savaş tipi bir drone. Wingman, düşük gözlemlenebilirlik, çeşitli silahların entegrasyonu, gelişmiş sensörler, bağlantı ve ekip oluşturma çözümleri gibi gerekli olan tüm öngörülen yetenekleri sergiliyor. Mevcut konsepte dayanarak Wingman'ın, mevcut insanlı savaş uçaklarının yeteneklerini, silah ve diğer efektörleri taşıyabilen mürettebatsız platformlarla artırması amaçlanıyor.

Airbus Savunma ve Uzay CEO'su Michael Schoellhorn, "Alman Hava Kuvvetleri, Geleceğin Savaş Hava Sistemi'nin 2040'ta faaliyete geçmesinden önce, insanlı savaş uçaklarıyla birlikte uçan ve onların görevlerini destekleyen insansız bir uçağa olan ihtiyacını açıkça ifade etti. Bunun yanıtı da ‘Wingman konseptimizdir’. Almanya'da yapılan bu yeniliği daha da ileri taşıyacak ve sonuçta Alman Hava Kuvvetlerine, savaş filosunun gücünü 2030'lar için çoğaltmak için ihtiyaç duyduğu performansa sahip, uygun fiyatlı bir çözüm sunabiliriz" diye konuştu.

Yazarlar