SON DAKİKA
Tarih : 2021.05.25 15:17:43

Wizz Air Belarus Hava Sahasını Kullanmadı

Macaristan havayolu şirketi Wizz Air, bugün Kiev-Tallinn seferini yaparken Belarus hava sahasını kullanmayarak uçuşu Polonya hava sahası üzerinden gerçekleştirdi. Ryanair yolcu uçağının Belarus’un başkenti Minsk’e zorla indirilmesinin ardından havayolu şirketleri bu ülkenin hava sahası dışında uçuşlarını gerçekleştirmeye başladı. Macaristan’ın düşük bütçeli havayolu şirketi Wizz Air de bugünkü uçuşunda Belarus hava sahasını kullanmadı.

Wizz Air, bu sabah Ukrayna’nın başkenti Kiev’den Estonya’nın başkenti Tallinn’e gerçekleştirdiği uçuşunu Polonya hava sahası üzerinden gerçekleştirdi. Söz konusu uçuş süresinin Belarus hava sahası kullanılarak yapılan uçuşa oranla yüzde 30 daha uzun sürdüğü belirtildi.

LETONYA DA BELARUS HAVA SAHASINI KULLANMADI

Wizz Air dışında bugün sabah saatlerinde Letonya’nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi airBaltic de uçuşlarında Belarus hava sahasını kullanmama kararı aldıklarını açıklamıştı. Durum açıklığa kavuşana ve yetkililer bir karar verene kadar Belarus hava sahasını kullanmaktan vazgeçtiklerini bildiren şirket, “Yolcularımızın ve çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliği bizim birincil önceliğimizdir” ifadelerini kullanmıştı.

Bu kapsamda dün Ukrayna ve Gürcistan’a gerçekleştirdikleri uçuşlarda Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı’nın tavsiyesi üzerine Belarus hava sahasını kullanmadıklarını aktaran airBaltic, gelişmeleri yakından takip ettiklerini bildirmişti.Yunanistan’ın başkenti Atina’dan Litvanya’nın başkenti Vilnius’a giden ve içerisinde 123 yolcusu bulunan Ryanair’e ait yolcu uçağı Belarus üzerinden transit geçiş yaptığı sırada Belarus tarafından başkent Minsk’e zorla iniş yaptırılmıştı. Uçakta seyahat eden ve Litvanya’da yaşayan Belaruslu muhalif gazeteci Roman Protasevich’in gözaltına alındığı açıklanmıştı.

Yazarlar