SON DAKİKA
Tarih : 2021.12.08 13:06:10

Yakıt İkmali Yapılmadan Dünyanın Yarısını Turlayabilecek

Havacılık ve Uzay Teknolojisi Enstitüsü ve Birleşik Krallık ortaklığıyla sıvı hidrojenle çalışan bir uçak konsepti geliştirildi. Yeni uçak, yakıt ikmali yapılmadan dünyanın yarısını turlayabilecek. Günümüzdesıfır karbon salımısağlayacak havayolu ulaşım teknolojileri hakkında çalışmalar devam ediyor.

Havacılık ve Uzay Teknolojisi Enstitüsü (ATI) tarafından yönetilen ve Birleşik Krallık tarafından finanse edilen FlyZero projesi kapsamında, sıvı hidrojenle çalışan orta büyüklükte bir uçak konsepti geliştirildi. Sıfır karbon emisyonu sunacak 54 metre kanat açıklığına ve iki turbofan motora sahip uçak konseptinin, 279 yolcuyu aktarmasız olarak Londra'dan San Francisco'ya veya Londra'dan Yeni Zelanda Auckland'e taşıyabileceği belirtiliyor. Bununla birlikte günümüz uçakları ile aynı hız ve konforu sunarken sıfır karbon emisyonuna sahip olacak.

Arka gövdesinde hidrojenin -250 santigrat derecede depolanmasını sağlayacak yakıt tanklarının bulunduğu konsept uçak, ön gövdeyi kaplayan iki yakıt tankı ile yakıt kullanıldıkça denge sağlayacak. 2030 yılının ortasına kadar diğer sektörlerin hidrojene geçiş yapacağını düşünen ATI, maliyetlerin azalacağını ve hidrojen ile çalışan uçakların daha ekonomik bir hale geleceğini belirtiyor. Yakıt ikmali altyapısının yetersiz olması ve depolama zorluğu sebebiyle hidrojenle çalışan uçakların geliştirilmesinin uzun bir zaman alacağını söyleyebiliriz.

Yazarlar