SON DAKİKA
Tarih : 2021.11.10 13:28:23

Yangın Uçağı İçin 2.4 Milyar TL Ayrılacak, Sipariş Yetişmezse Kiralanacak

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde, orman yangınlarına müdahalede kullanılacak uçaklar için kaynak ayrılıp ayrılmadığı tartışmaları yaşandı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi.

Komisyonda sunum yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, milletvekillerinin soru ve eleştirilerine yanıt verdi. Bakan Pakdemirli komisyon görüşmeleri sırasında orman yangınlarına müdahale etmek üzere uçak alımı için 2022 yılı bütçesinde 2,4 milyar lira kaynak ayırdıklarını söyledi. Bütçede bu tutarda bir kalemin olmadığını belirten muhalefet milletvekillerine yanıt veren Pakdemirli, “Ek bütçede var” dedi. Pakdemirli, milletvekillerinin “Ek bütçe nerede?” sorusunu ise yanıtsız bıraktı. Muhalefet milletvekillerinin, yangın söndürme uçağı alınması için bakanlık bütçesine ek ödenek sağlanması önergeleri ise reddedildi.

PAKDEMİRLİ: TÜRK HAVA KURUMU'NA DÜŞMAN DEĞİLİZ

Komisyon görüşmeleri sırasında muhalefet milletvekilleri, yaşanan orman yangınlarına uçak olmaması nedeniyle müdahale edilemediğini belirtti ve neden uçak alınmadığını sordu. Türk Hava Kurumu’nun “eski”, “uçmayan” ve “faal” olmayan uçaklarını kiralama şanslarının olmadığını söyleyen Pakdemirli, “Türk Hava Kurumu'na düşman bir kurum değiliz. Kamuda 2 tane kurum vardır, Türk Hava Kurumu'nu destekler. Biz, Türk Hava Kurumu'nu batırmaya filan da gelmedik, Türk Hava Kurumu'na yardım ediyoruz arkadaşlar, şunu bir anlayın ya...” dedi. Bakan Pakdemirli konuşması sırasında uçak alım projesine başladıklarını ve 2022 bütçesine 2,4 milyar lira koyduklarını söyledi. HDP Milletvekili Garo Paylan, Pakdemirli’nin bu söyleri üzerine bakanlığın 2022 yılı bütçesinde uçak alımı için 2,4 milyar lira olmadığını, 400 milyon TL olduğunu söyledi. Bu itiraz üzerine Pakdemirli, “2,4 milyar lira koyduk. Göndeririz size arkadaşlar. Ek bütçede var” yanıtını verdi. Paylan’ın “Ek bütçe nerede?” sorusuna Pakdemirli yanıt vermedi.

‘UÇAKLAR YETİŞMEZSE KİRALAMA YAPARIZ’

Bakan Pakdemirli’nin, “Arkadaşlar, 2,4 milyar lira biz bu işe para ayıracağız ama şunu unutmayın: Bu uçakları ‘Piyasaya çıktım, ben bugün aldım, yarın...’ Burası acente değil. Bakın, bugün gidiyorsunuz, arabayı bile sipariş ettiğiniz zaman altı ay sonra, bir sene sonra veriyor. Yani bu uçaklar da önümüzdeki sezona yetişmezse gene kiralama yaparız” sözlerine itiraz eden İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Geçen yıl verseydi, ondan önceki yıl verseydi” dedi. Yaşanan bu tartışmalar sırasında Bakan Pakdemirli, "Ben protesto ediyorum, konuşmuyorum. Ben protesto ediyorum” ifadelerini kullandı. Yaşanan tartışmaların ardından yangın uçaklarıyla ilgili sözlerine devam eden Bakan Pakdemirli, “Bakın, biz Türkiye'nin, cumhuriyet tarihinin en büyük yangınını on beş gün içerisinde orman kahramanlarımızla söndürdük. Orman kahramanlarımız sayesinde mücadele ettik ve başarılı olduk. Orman Genel Müdürümüz 140 kişiyle girmemesi gereken bir kanyona Antalya’da girdi ve orada hayatlarını kaybedebilirlerdi. Bu riskleri aldılar ve ben almamalarını söylemiştim. Bakın, bu sebeple başarılı olduk yani bu işleri insanla çözersiniz. Eğer, uçakla bu işler, teçhizatla çözülseydi Amerika bu işleri çözerdi ve aylarca yangınlar sürmezdi. Kaliforniya’da aylarca yangınlar sürdü. Bugün söndü mü, hâlâ bilmiyorum ama birkaç hafta öncesinde bir Amerikalıyla konuştuğumda hâlâ Kaliforniya’da yangınların devam ettiğini söylüyor. Bunlar uçak üretici ülkeler yani işi, bu kadar sadece bir teçhizata, bir metal yığınına, bir uçağa, ondan sonra şeye indirgeyerek bu işin üzerinden siyaset yapmayın, ormanın üzerinden de ağacın üzerinden de siyaset yapmamamız gerekiyor” diye konuştu.

‘İKTİDARA GELDİĞİNİZDE BULDUĞUNUZLA ÇALIŞACAKSINIZ’

Komisyon görüşmeleri sırasında “bürokrat” tartışması da yaşandı. Komisyonda eleştirilerini dile getiren muhalefet milletvekilleri, eleştirilerinin siyasi iradeye yönelik olduğunu, bürokratlarla ilişkili olmadığını söyledi. Bürokratların “bu memleketin yetiştirdiği evlatlar” olduğunu, “kapasitesiz” olmadığını belirten Bakan Pakdemirli, “Biz AK Parti’den bir atama yapmadık, bu bürokratları bulduk, ondan sonra siz de iktidara gelirseniz bulduğunuzla çalışacaksınız. Biz fırsat veriyoruz bu arkadaşlara. Fırsat veriyoruz, proje getirin; ilk hatalarında da görevden almıyoruz, onu da söyleyeyim. Hata yaptı; evet, şans tanımamız gerekiyor. Eksikler olabilir mi? Eksikler olabilir ama şans da tanıyacağız, ondan sonra onların hatalarını da gerektiğinde biz göğüsleyeceğiz. Bunu yapmamız gerekiyorsa bunu da yapacağız, devlet böyle idare edilir” dedi.

‘EN ÖNEMLİ DESTEK MORAL DESTEĞİ’

Çiftçilerin "genel itibariyle zarar etmediğini" belirten Pakdemirli, “Peki, geleceğe yönelik endişesi var mı? Elbette var. Yani bugünden itibaren geleceğe yönelik endişelerine hepimizin ortak bir cevap veriyor olması lazım, hep beraber. Ama en önemli destek moral desteği. Biz çiftçimize her zaman şunu söylüyoruz: Merak etmeyin, son üç buçuk senedir sizi üzmedik; doğru alım politikalarıyla, üretici dostu politikalarla sizi üzmedik” ifadelerini kullandı.

MUHALEFETİN YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI İÇİN ÖDENEK ÖNERGELERİ REDDEDİLDİ

Yangın söndürme uçakları alınması adına “'Ek bütçe' diye bir şeyi kabul etmiyoruz” ifadelerini kullanan HDP’li Garo Paylan, partisinin önergesini komisyona sundu. HDP’nin yangın söndürme uçaklarının yeterli sayıda alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesinin 2 milyar TL arttırılması önergesi reddedildi. İYİ Parti Milletvekilleri Erhan Usta ve Durmuş Yılmaz’ın, yangın söndürme uçağı alınması için bakanlık bütçesine 800 milyon TL ilave ödenek sağlanması önergesi de reddedildi.

Yazarlar