SON DAKİKA
Tarih : 2021.03.15 17:25:41

Yıldıray Karaer: Aşılamayla Temmuz’da Normale Döneriz

Kovid-19 salgını ortamında Avrupa ülkelerinin tüm engellemelerine rağmen Türkiye’ye turist getirmeye çalışan Corendon Turizm Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, Hürriyet Antalya Kentin Markaları sayfasının ilk konuğu oldu. Karaer, pandemi ortamında turizm ve havacılık sektörünün bugününü, geleceğini değerlendirdi.

Karaer’in sorulara verdiği cevaplara şöyle: Korona aşısı sektöre bir hareket getirdi mi? Aşı yapılmaya başladığı günlerde rezervasyonlarda bir kıpırdama hissettik. Fakat insanlar hala tedirgin. Gelen rezervasyonlara baktığımız zaman Türkiye’de yine Antalya bir numara. En iyi rezervasyonu biz Antalya’ya alıyoruz.

2021’de turizm nasıl olur, beklentileriniz ne yönde?

Sektörde 2021 yılına ilişkin öngörü yapmak çok zor. Genel olarak herkesin söylediği çok iyi bir yıl olan 2019 senesinin yüzde 60-70’i yaparız. Yani rezervasyonlara bakınca aşılamanın başlamış olmasını ve temmuza kadar yaygınlaşacak olmasını göz önüne alırsak temmuzda normal sürece döneriz gibi geliyor. 2021 yılı 2020’den daha iyi bir sene olacak ama çok iyi bir sene olmayacak. 2021 şartın aranmayacağı zor bir sene olacak.

Tahminim 2022 ve ondan sonraki yıllar daha iyi olacak. Pandemi sürecinde havacılık sektörüne verilen destekleri yeterli buldunuz mu? Daha güçlü destekler olabilirdi, havacılığa ayrı destekler olabilirdi. Dünyaya baktığımız zaman hava yollarına büyük destekler verildi. Pandemide bütün sektörün faydalandığı en önemli destek kısa çalışma ödeneği oldu. Ona da razıyız. Devletin verdiği bu imkânı biz de kullandık tabii. Bir de devlet bankalarının turizmcilere sağladığı krediler oldu. Biz bunlardan yararlanmaya çalıştık. Allahtan devlet bankaları vardı, onlar cömert davrandılar. Özel bankalar ise bütün aktivitelerini durdurdu, yeni adımlar atmadı.

Şu anki beklentiniz nedir?

Desteklerin devam etmesi. Bir yıldır üzerimizde çok büyük yük oluştu. Bugün, öbür gün uçaklar uçmaya başladığı zaman, bu geçen zor zamanın ve bunun getirdiği yükün hiçbir zaman unutulmaması lazım. Ve biz bu yükü sırtımızdan ancak 3-4 yılda atabiliriz. Yani bu finansal yükün üstesinden gelmemiz biraz zaman alır. O yüzden pandemi sonrasında da 3-4 sene daha finans sektörünün turizmi, havacılığı desteklemesi gerekir.

Yazarlar