SON DAKİKA
Tarih : 2021.05.10 01:23:05

Yolcu Uçağıyla Bağlantı Koptu! Uluslararası Kaos Çıktı

F-35'ler ve Rus jetlerinin ilk kez karşı karşıya geldiği bölgede bir yolcu uçağı haber vermeden rotadan saptı, 60 saniyelik gerilim şok etkisi yarattı. ABD'nin başını çektiği 26 NATO ülkesinin savaş oyununda ilk tehlikeli yakınlaşma gerçekleşti, on binlerce askerin yer aldığı son çeyrek asrın en büyük gerilim hattı binlerce kilometrelik bir alana yayıldı. Karadeniz kıyısındaki Romanya ve Bulgaristan'dan havalanan helikopterlerin ardından, bu kez Rus medyası bir ABD insansız hava aracının Rusya ordusuna ait savaş gemisine yaklaştığını yazdı.

Rusya lideri Vladimir Putin, 2014 yılında el koyduğu Kırım çevresinde Ukrayna ve Batılı ülkelere geçtiğimiz ay büyük bir gözdağı verdi, birçok savaş gemisini de Defender Europe 21 tatbikatına karşılık Karadeniz'de bıraktı. ABD'ye ait stratejik drone RQ-4 Kırım yakınlarındaki bir Rus savaş gemisinin çevresinde görüldü. Yerel medyadaki haberlere göre, ABD keşif drone'u Rus hava savunma savunma sistemleri tarafından tespit edildi. ABD'nin Estonya'da Rusya sınırına 100 kilometre mesafedeki Tapa üssünden füzeler ateşlemesi ise, beklendiği gibi Moskova'yı kızdırdı. Kremlin'e yakın medya, füzelerin doğrudan Rusya'ya karşı fırlatıldığını savundu.

BALTIK DENİZİ ÜSTÜNDE GERİLİM

Defender Europe 21 için Estonya'ya iniş yapan İtalyan F-35 jetleri ise, ilk kez Baltık Denizi üzerinde Rus savaş uçaklarıyla karşı karşıya geldi. Rus ordusu, F-35'lerin önünü Su-35'le kesmeyi denedi.

TELSİZ BAĞLANTISI KURULAMADI

Estonya ise, Rusya'ya ait bir Il-96 uçağının yaklaşık bir dakika boyunca Baltık Denizi'nde bulunan Vaindloo adası çevresinde hava sahasını ihlal ettiğini belirterek Moskova yönetimini protesto etti. Estonya ordusuna göre, Rus uçağı Baltık Denizi üzerine gelmeden önce Talin yönetimine bilgi vermedi. Ayrıca Estonya Havacılık İdaresi'ylede telsiz irtibatı kurmayı başaramadı. Rusya Büyükelçisi Alexander Petrov olayın ardından Estonya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve hava sahasının yaklaşık 15 kilometre ihlal edilmesinin 'ciddi bir olay' olduğu Moskova'ya iletildi.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Baltık Deniz'ndeki küçük ada Vaindloo'nun Rus yolcu ve savaş uçaklarının hava koridorunun yanında olduğunu aktarıyor. Rusya, St. Petersburg ile Avrupa'nın ortasındaki toprağı Kaliningrad arasındaki uçuşları, söz konusu hat üzerinden gerçekleştiriyor. Estonya, Rus uçaklarının son bir yılda defalarca hava sahasını ihlal ettiğini belirtiyor.

GERÇEK MERMİ KULLANDILAR

ABD ordusuna ait bir M270 çoklu roketatar sistemi ve diğer ramparlardan fırlatılan füzelerin fotoğrafları resmen yayınlandı, ittifakın gerçek mermiler kullandığı diğer cephelere ilişkin bilgiler verildi. Buna göre, Rusya'nın güneyinde yer alan Romanya ve Bulgaristan'da da tatbikatın benzer bölümleri icra ediliyor. Bulgaristan'da, helikopterler Bezmer Hava Üssü'nden havalandı. Defender Europe 21'de bugün ise Amerikan ordusu Karadeniz üzerinde uçan helikopterlerin fotoğraflarını yayınladı. Helikopterlerden biri, CH-47 Chinook. Bulgaristan kıyılarında seyreden Amerikan helikopterleri 'Karadeniz'in mavi suları üstünde' başlığıyla sunuldu, birçok komutanın uçuşta yer aldığı belirtildi.

PUTİN'DEN ÇİFTE TUZAK

Estonya, Romanya ve Bulgaristan'da başlatılan tatbikatın Swift Response bölümü, Rusya tarafından çok yakından izleniyor. Rus basınında çıkan haberlere göre, 80 bin Rus askeri Ukrayna sınırına tekrar konuşlandırılmış durumda. Haberde, Rusya'nın NATO ülkelerinin talebini kabul edip askerlerini Ukrayna sınırlarından çekmesine rağmen, Ukrayna ve NATO ülkelerinin yeni provokasyonlar başlattığı iddia edildi. Bu bağlamda Rusya, Ukrayna sınırında, 80 bin askerden oluşan ve ağır silahlar içeren askeri gücün bölgeye ek olarak nakledildiği bildirildi. Üst düzey Savunma Bakanlığı yetkilileri, bu rakamın Rusya'nın Kırım'ın 2014'te Moskova tarafından ilhak edilmesinden bu yana en büyük yığınağı olmaya devam ettiğini vurguladı.

Yazarlar