SON DAKİKA
Tarih : 2022.08.11 15:07:32

Yüz Binlerce Rus Vatandaşı İçin Tek Çıkış Yolu Türkiye

Rus ordusunun Ukrayna topraklarına girmesiyle başlayan kriz yüzünden Batı’nın hava sahalarını Rus yolcu uçaklarını kapatması nedeniyle Türkiye neredeyse Rus yolcuların tek çıkış yolu oldu. Rusya’dan günde yaklaşık 120 uçak gelip gidiyor. Moskova’nın Vnukova havalimanında öyle bir yoğunluk yaşanıyor ki bazen Türkiye uçakları birkaç dakika arayla havalanıyor.

Rusya’nın Ukrayna savaşını başlattığı 24 Şubat’tan beri Avrupa’da uluslararası hava ulaşımı köklü ve dramatik değişim geçirdi. Batılı ülkelerin Rus yolcu uçaklarına hava sahalarını kapatmasıyla Türkiye rotası yüz binlerce Rus vatandaşı için tek çıkış yolu oldu. Son 5 ayda İstanbul Havalimanı tam anlamıyla Avrupa’nın bir numaralı aktarma noktası haline geldi.

HER GÜN 120 UÇAK

Günümüzde Türk Hava Yolları (THY) başta olmak üzere Türk şirketleri Rusya’dan Türkiye’ye günde ortalama 85 uçuş gerçekleştiriyor. Hatta Rus tarafı Türkiye’den ağustos sonunda uçuşların günde 100’e çıkarılmasını talep ediyor. Türkiye’ye tek tük sefer yapabilen Rus havayolu şirketleri de hesaba katıldığında Rusya’dan Türkiye’ye her gün 120 civarında uçak gelip gidiyor.

İKİ TİP RUS YOLCU

Türkiye’ye hava ulaşımı Rus vatandaşları için neredeyse dünyaya açılan bir numaralı pencere haline gelirken yolcu profili de değişim geçirdi. Birinci kategoride tatil için gelen Rus yolcular var. Genelde Antalya veya Bodrum istikametinde uçuyorlar. İkinci kategoride Türkiye’yi aktarma noktası olarak kullananlar var. Toplam yolcu kapasitesinin yüzde 30’luk bölümünü oluşturan bu ikinci tip yolcular genelde İstanbul Havalimanı’na geliyor ve aynı gün bağlantılı uçuşlarla üçüncü ülkelere yoluna devam ediyor.

BİLET FİYATLARI ARTTI

Hava ulaşımında köklü değişimin en dramatik tarafı ise uçak biletleri fiyatı. Moskova’dan veya ikinci büyük şehir St.Petersburg’dan İstanbul’a uçuş İstanbul-New York biletiyle neredeyse eşdeğer. İstanbul aktarmalı pahalı biletler, ikinci bir sektör olarak Rus vatandaşları İstanbul’da günlük ev kiralamaya da teşvik etti. İstanbul’a geldiği gün üçüncü ülkeye uçuş bileti pahalı olduğu için Ruslar bir-iki gün İstanbul’da oyalanmayı tercih ediyor. Şehirde günlük kiralık evleri tutarak uçak biletini ucuzlatma yolunu arıyor.

Örneğin Moskova’dan İstanbul üzerinden Roma’ya uçuş bir günde tamamlanması durumunda bilet fiyatı kişi başına bin 300 doları buluyor. İstanbul’da bir iki gün oyalanma durumunda yolcunun 200-300 doları cebinde kalıyor.

Yazarlar