SON DAKİKA
Tarih : 2017.02.22 12:54:28

İlker Aycı: Muhammed Ali Gibiyiz

Vergi Dairesi’ne sundukları bilançoya göre (6.3 milyar lira zarar) konuşanlar olduğunu öne süren THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, “Vergi Usul Kanunu’nda amortismanlar 10 yılken, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’nda 20 yıl. Bizim gibi uzun vadeli iş yapan şirketler için bu çok büyük farklılık oluşturabiliyor. 10 Mart’ta bilançomuzu açıklayarak merakları gidereceğiz. Eylül ayından itibaren kâra geçebiliriz” dedi.
 
 
TÜRK Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, 2017 yılında uçuş için pist başında olduğunu belirterek, bu yılın üçüncü çeyreğinden itibaren şirketin kâra geçeklerini söyledi. İlker Aycı, THY Genel Müdürlük binasında genel müdür yardımcılarıyla birlikte gazetelerin ekonomi müdürlerinin karşısına çıktı.  İlker Aycı 2016 yılında yaşanan birçok olumsuz gelişmeye dikkat çekti. Buna rağmen THY’nin operasyonlarını aksatmadığını, özellikle hazirandaki Atatürk Havalimanı saldırısı ve temmuzdaki darbe girişimi sonrası uçuşlarını çok kısa bir zamanda tekrardan başlatma başarısını gösterdiğini belirten Aycı, Türkiye’nin uğradığı saldırıları ünlü boksor Muhammed Ali Kıley’in maçlarına benzetti. Aycı, “Bu kadar yumruk alıp da yıkılmayan başka ülke yoktur. Muhammed Ali gibi yumruğu yedik. Şimdi ayağa kalkma zamanı. Savunma yaptık, şimdi hücum zamanı” dedi. 
 
İlker Aycı, “Airline Weekly Dergisi, ‘Sirk de Soleil’ (güneşin sirki) müzikaline atıfta bulunarak, akrobasiyi başarılı yönettiğimizi söylemiş. Bizi ‘Turk de Soleil’ (Türk’ün güneşi) başlığıyla kapağa taşımışlar. Yeni take-off’a (havalanmaya) hazırız” diye konuştu.
 
EYLÜLDEN SONRA KÂR
 
 
Grup rezervasyonlarının tekrar başladığını belirten Aycı, bu yıl eylül ayından itibaren kâra geçebilecekleri mesajını  da verdi. THY’nin 2016 ortasında revize ettiği bütçesinin üzerinde sonuçlar elde ettiğini belirten Aycı, şunları söyledi: “Bilanço şöyle, böyle’ diyenler, mart ayında rakamları görünce söyledikleriyle kalacaklar. Vergi Dairesi’ne sunduğumuz bilançoya göre (6.3 milyar lira zarar) konuşanlar var. Vergi Usul Kanunu’nda  amortismanlar 10 yılken, Uluslararası Finans Raporlama Standardı’nda 20 yıl. Bizim gibi uzun vadeli iş yapan şirketler için bu çok büyük farklılık oluşturabiliyor. 10 Mart’ta bilançomuzu açıklayarak merakları gidereceğiz.”
 
 YERDEKİ 30 UÇAK YAKINDA HAVALANACAK
 
GEÇEN yılki gelişmelerin ardından son çeyrekte 250 milyon dolarlık tasarruf sözünü fazlasıyla tuttuklarını belirten İlker Aycı,  “Transit yolcuda 21 milyona yaklaştık. Toplam 63 milyon yolcuya hizmet veriyoruz. Türkiye varışlı yolcu geri döndüğünde agresif kar dönemini yeniden yaşayacağız” dedi.  2016 yılında tasarruf tedbirleri çerçevesinde 30’a kadar uçağı yere indirdiklerini, bu süreçte uçakların kabin içi sistemlerini yenileme fırsatı da bulduklarını hatırlatan Aycı, “Nisandan itibaren 335 uçağımız da havada olacak” dedi. Aycı’nın verdiği bilgiye göre THY, akaryakıt, handling, reklam ve ikramda tasarruf yaptı. 
 
BU YIL BİN İSTİHDAM
 
THY’nin geçtiği türbülans sırasında personelin de büyük desteğini gördüklerinin altını çizen Aycı, normal şartlarda yüzde 8 zam yapılması gereken senede çalışanın sendika yetkilileri aracılığıyla ‘sıfır zamma’ razı olduğunu söyledi. Aycı, yüzde 1.5 + yüzde 1.5 zam verdiklerini sene sonunda hedefe ulaşılması halinde ise geriye dönük haklarını karşılayacaklarını da ifade etti. Şu anda 49 bin çalışanı olan şirket yıl sonunda gereken birimlere 1.000 yeni personel alımı da yapacak.

 

Yazarlar