SON DAKİKA
Tarih : 2017.08.10 13:04:23

Şimdi Sıra Otonom Uçaklarda

Pilotsuz uçaklar ile ilk denemelere önümüzdeki yıl başlayacak olan dünyanın en büyük uçak ve helikopter üreticilerinden Boeing, otonom araçları kara ve denizden sonra havada göreceğimizin habercisi oldu. Deneme uçuşları 2018"de başlasa da pilotsuz uçakları 2025 tarihinde yolcular ile kullanıma açma planları bulunuyor.

İsviçre merkezli finans kuruluşu UBS tarafından yapılan bir araştırma birçok kişinin, pilotsuz uçak fikrini ürkütücü bulduğunu gösteriyor. Pilotsuz uçakların hizmet vermeye başlamasıyla, uçak yolcularının sayısında ciddi oranda azalma olabileceği belirtiliyor.

UBS yolcuların nabzını tuttu

UBS araştırmalarını 8000 kişi ile görüşerek gerçekleştirdi. Araştırmaya katılanların sadece %17"lik kısmı pilotsuz uçağa binebileceğini söyledi. İşin ekonomik boyutunda ise havayolu şirketlerinin pilotsuz uçaklarla yılda 35 milyar dolar tasarruf edebileceğini öngörülüyor. UBS"in araştırmasına katılanların yüzde 54"ü, pilotsuz uçağa ayak basmayacağını söylerken araştırma, yaş artıkça, pilotsuz uçaklara duyulan güvensizliğin de arttığını gösteriyor. 45-54 yaş aralığındakilerin yarısından çoğu, fikre olumsuz yaklaşırken, 25-34 yaş grubundakilerin %30"u pilotsuz uçakları deneyebileceğini belirtti. UBS"e göre, kazaların yüzde 70-80"i insan hatasından kaynaklanıyor.

Pilotsuz uçaklar hazır olsa bile insanlar hazır değil!

İnsanlar, otonom araçlarda, gemilerde ve uçaklarda işin büyük kısmını bilgisayarların yaptığını bilse bile hala insan kontrolü altında olduğunu bilmek istiyorlar. İngiliz Pilotlar Birliği"nin güvenlik uzmanı Steve Landells, "Çağ ötesi bu fikrin yarattığı heyecan dalgasıyla ilgili kaygılarımız var. Bazıları, pilotsuz hava yolculuğuyla ilgili gerçekleri unutmuş gibi görünüyor" diyor.

Landells şunları söylüyor: "

Kokpitte otomasyon yeni bir şey değil. Hatta otomasyon birçok operasyona destek veriyor. Ancak her gün pilotlar, yapmaları gereken şeyi yapamayan otomatik sistemlere müdahale etmek zorunda kalıyor. Bilgisayarlar çalışmayabilir. Sık sık da çalışmıyor. Bilgisayarın çalışması için hala birilerine ihtiyaç var."

Yazarlar